Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχεται ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Με διαδικασίες εξπρές θα προχωρήσει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τους πρώτους μήνες του 2023, ενώ δεν αποκλείεται ο νέος αυξημένος μισθός να τεθεί σε ισχύ ακόμα και πριν την Πρωτομαγιά, για παράδειγμα ενδεχομένως και από την 1η Απριλίου.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νομοθετική διάταξη στη Βουλή για το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2023. με το πιθανότερο σενάριο να προβλέπει την επίμαχη διάταξη να έρχεται αμέσως μετά τα Φώτα και την ολοκλήρωση των εορτών του Δωδεκαημέρου, δηλαδή μετά τις 9 Ιανουαρίου.

Mechanical Solutions

Πρόκειται για μια απαραίτητη διαδικασία, δεδομένου ότι αν δεν υπάρξει νομοθετική διάταξη, η διαδικασία αναμόρφωσης του κατώτατου μισθού θα πρέπει να εκκινήσει τέλη Φεβρουαρίου για να ολοκληρωθεί μέσα Ιουνίου, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση Βρούτση του 2013, που τελικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην λεπτομέρειά της, αφού κάθε κυβέρνηση εφάρμοσε το δικό της χρονοδιάγραμμα.

Στην παρούσα φάση, ο εκλογικός κύκλος φαίνεται πως θα υπαγορεύσει – εν πολλοίς – τις εξελίξεις στο μέτωπο του κατώτατου μισθού.

Στο τραπέζι η επίσπευση της αύξησης

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει πως ο αυξημένος μισθός του 2023 θα ισχύσει – όπως και φέτος – από την Πρωτομαγιά.

Όπως, όμως, εκτιμούν αναλυτές, αν κι εφόσον τελικά αποφασιστεί πως η Πρωτομαγιά πέφτει… μακριά από τις πρώτες κάλπες, δεν αποκλείεται η ισχύς του νέου κατώτατου μισθού να έρθει νωρίτερα, για παράδειγμα την 1η Απριλίου, ώστε η τρίτη κατα σειρά αύξηση των κατώτατων αποδοχών να προηγηθεί των πρώτων εκλογών με απλή αναλογική.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία των μελετών και των διαβουλεύσεων που κανονικά διαρκεί 4 μήνες, θα εκκινήσει εντός Ιανουαρίου – περί τα μέσα Ιανουαρίου – και θα ολοκληρωθεί με σφιχτό χρονοδιάγραμμα που δεν θα ξεπεράσει τους 2,5 με 3,5 μήνες.

Η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή το πιθανότερο αμέσως μετά τα Φώτα θα αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα του 2023 αναφορικά με το μισθό. Σε κάθε περίπτωση ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή έως την Πρωτομαγιά το αργότερο και μοιραία θα συνδυαστεί με την εκλογική περίοδο.

Πού θα φτάσει ο νέος κατώτατος

Όσον αφορά το ποσό της αύξησης θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο νέος μισθός θα φτάσει στο επίπεδο των 751 ευρώ μεικτά, δηλαδή σε προμνημονιακά επίπεδα, πριν δηλαδή μειωθεί βίαια με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 σε 586 ευρώ μεικτά και 510 για τους νέους έως 25 ετών (ο υποκατώτατος καταργήθηκε με την πρώτη αύξηση του κατώτατου στα 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019). Αυτό σημαίνει πως απαιτήθηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για να αντισταθμιστεί η βίαιη μείωση που επήλθε με το δεύτερο μνημόνιο του 2012 μέσα σε… μια μόλις νύχτα.

Στην περίπτωση αυτή η αύξηση θα είναι της τάξης του 5,5% – 6%. Δεν αποκλείεται βέβαια να δούμε και κάποια έκπληξη στο μέτωπο του ποσού – δεδομένης της χρονικής συγκυρίας – με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, με αποτέλεσμα ο μισθός να φτάσει εγγύτερα σε ένα επίπεδο ποσού της τάξης των 780 ευρώ (αύξηση κοντά στο 10%). Ο κατώτατος μισθός, άλλωστε, είναι και ένα «χαρτί» στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, έτσι όπως έχει δομηθεί το νέο σύστημα καθορισμού του. Ωστόσο το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, δεδομένων των προκλήσεων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις – και κυρίως οι μικρομεσαίες – εντός του δύσκολου 2023.

«Ριγμένοι» φαίνεται πως θα παραμείνουν το 2023 οι παλαιότεροι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία, καθώς η αποκλιμάκωση της ανεργίας εμφανίζει σημάδια συγκράτησης, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται πως θα πέσουμε κάτω από φράγμα του 10% το 2023, ώστε να ξεπαγώσουν οι παγωμένες τριετίες και να λάβουν οι μισθωτοί ξανά επιδόματα προϋπηρεσίας. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το ποσοστό ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κατά μέσο όρο κάτω από 12,7% (από 12,6% φέτος). Αυτό σημαίνει πως οι μισθωτοί που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό και έχουν προϋπηρεσία πάνω από 3 έτη δεν έχουν πολλές ελπίδες για επιδόματα τριετιών.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
imerisia.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button