Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχεται το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» αποθεμάτων

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Να συνεχίσει χωρίς προβλήματα ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς, αλλά και να διατηρηθούν οι τιμές σε λογικά επίπεδα, για μία σειρά από γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, επιχειρεί η κυβέρνηση, μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Βουλή και η οποία περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα για την επάρκεια τροφίμων και την επιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Μέσω της τροπολογίας προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα αποθέματα σε συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενο τεχνητών ελλείψεων και αισχροκέρδειας. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δε συμμορφωθούν, έρχονται πρόστιμα φωτιά που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 ευρώ.

Τα προϊόντα

Πιο συγκεκριμένα η υποχρέωση αυτή αφορά τα αποθέματα σε:

 • πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,
 • λιπάσματα,
 • ζωοτροφές,
 • ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο
 • φαγόπυρο,
 • άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, καιφυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, υποχρέωση δήλωσης έχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί εντός 2 ημερών από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης που προβλέπεται στη ρύθμιση. Λόγω της έκτακτης κατάστασης εκτιμάται πως η υπουργική απόφαση θα δημοσιευτεί σχετικά άμεσα μετά την ψήφιση της τροπολογίας, με αποτέλεσμα η υποχρέωση δήλωσης των αποθεμάτων να «τρέξει» το πιθανότερο την ερχόμενη εβδομάδα.

Η υποχρέωση δήλωσης των αποθεμάτων ισχύει για χρονικό διάστημα 3 μηνών. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά για επιπλέον 3 μήνες, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης στο μέτωπο της Ουκρανίας και την διεθνή επισιτιστική κρίση.

Zuper Service

Τι πρέπει να δηλώνουν οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν κατ’ ελάχιστο τα εξής στοιχεία:

 • την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά για τα στερεά, σε λίτρα για τα υγρά και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται,
 • τη χώρα προέλευσης των προϊόντων,
 • την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα,
 • τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.

Πως υποβάλλεται η δήλωση

Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συνδέσμου που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος είναι προσβάσιμος μέσω του gov.gr. Η πρόσβαση γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου των υπόχρεων επιχειρήσεων ή, εφόσον αυτοί δεν υπάρχουν, μέσω των κωδικών πρόσβασης στο «TAXIS».

Πρόστιμα «φωτιά»

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:

 1. κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς, και
 2. διοικητικό πρόστιμο ύφους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Αυτό σημαίνει πως και θα κατασχεθούν τα προϊόντα και θα επιβληθεί το πρόστιμο το οποίο θα είναι τουλάχιστον 1000 ευρώ.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι: «Μέσα στο τοπίο αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο, μετά την πανδημία του κορονοϊού και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μεταξύ άλλων, προκαλεί διαταράξεις στις αγορές του αγροδιατροφικού τομέα προτάσσεται η διαφύλαξη της σταθερότητας, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια»

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι να βάλει φρένο και να περιορίσει ή ακόμη και να πατάξει φαινόμενα αισχροκέρδειας που έχουν εμφανιστεί στην αγορά, μέσα στην διάρκεια που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, προβάλλοντας τον φόβο των ελλείψεων, χωρίς τις περισσότερες φορές, αυτό να έχει δόση αλήθειας


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button