ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινά η επιλογή των επιχειρήσεων – Τα κριτήρια

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» στις επιχειρήσεις βρίσκεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

Αυτό που απομένει είναι να καθορίσουν τις λεπτομέρειες για τον καθορισμό των κριτηρίων με βάση τα οποία θα πραγματοποιηθεί η επιλογή μεταξύ των 139.000 επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

caffeine adv2020b

Tελευταία ευκαιρία για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Τα βασικά κριτήρια που βρίσκονται υπό επεξεργασία είναι:

neratzoulis neo

-Η μείωση του τζίρου αλλά και των κερδών που έχει καταγραφεί σε σχέση με την περσινή περίοδο
-Ο βαθμός στον οποίο η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτός σε σχέση με το συνολικό προσωπικό, μειώνεται το εργασιακό κόστος και κατά συνέπεια η ζημιά που θα έχει υποστεί.
-Οι αγορές στις οποίες η επιχείρηση έχει προβεί.

Προς παράταση οι αιτήσεις για κρατικό δάνειο με ευνοϊκούς όρους

Τα κριτήρια αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ώρες. Στόχος είναι η εκταμίευση των χρημάτων στις επιχειρήσεις να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Από τον αλγόριθμο που θα οριστεί, θα καθοριστεί και το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση, το οποίο δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 500.000 ανά επιχείρηση.

Το σύνολο του ποσού ή μέρος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» θα επιστραφεί σε διάστημα 5 ετών με περίοδο χάριτος το πρώτο έτος.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών είναι η επανάληψη του συγκεκριμένου μέτρου και τον Μάιο με ακόμα 1 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

Σχετικά άρθρα

Back to top button