Europlan

Xaritakis
Debate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα: Επαναφορά της υποχρεωτικής τηλεργασίας – Το κόστος

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Την ολική επαναφορά της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον επιβάλλει τους δικούς της κανόνες σε υγειονομικό αλλά και οικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερήσιας, η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μέτρου ενδεχομένως ακόμη και αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

“IN_AND_OUT

Δεν αποκλείεται, δηλαδή, η υποχρεωτική τηλεργασία να επιβληθεί ακόμη και από τις πρώτες μέρες του 2022, ίσως και πριν τα Θεοφάνεια. Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του 12ημέρου και μέχρι την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου αναμένεται το μέτρο να έχει πέσει στο τραπέζι, εφόσον φυσικά τα επιδημιολογικά – μέχρι τότε – δεδομένα το καταστούν αναγκαίο.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης, σε περίπτωση νέας επιδείνωσης των δεικτών της πανδημίας, υπήρχε η καταφυγή στην υποχρεωτική τηλεργασία για εκείνο το τμήμα των εργαζομένων που μπορούν να το πράξουν.

Mechanical Solutions

Όσον αφορά στο ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας (ποσοστό επί των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση) θα αποφασιστεί με βάση τα επιδημιολογικά φαινόμενα και  τις εισηγήσεις των ειδικών οι οποίοι από τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν ζητήσει να επανέλθει το μέτρο στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα (Λινού, Σαρρηγιάννης, Λουκίδης)

Πάντως η πιο εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου σε ποσοστό που έφτανε το 50%  των εργαζομένων που μπορούσαν να εργασθούν εξ αποστάσεων είχε επιβληθεί το Νοέμβριο του 2020 κατά τη διάρκεια του δεύτερου  lockdown και παρέμεινε ενεργή μέχρι και τον περασμένο Μάιο.

Από τον Ιούνιο το ποσοστό έπεσε στο 20% και σταδιακά έφυγε από το τραπέζι η υποχρεωτικότητα και παρέμεινε το μέτρο στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τον περασμένο Νοέμβριο κι ενώ η τηλεργασία δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική και σε κάθε περίπτωση στην διακριτική ευχέρεια εργοδότη και εργαζόμενου, σε τηλεργασία δηλώθηκαν 250.465 εργαζόμενοι σε σύνολο περίπου 2,4 εκατομμυρίων. Η τηλεργασία, δηλαδή αφορά το 10% των εργαζομένων της χώρας.

Η συντριπτική πλειοψηφία – δηλαδή το 88% – των τηλεργαζόμενων βρίσκεται στην Αττική, όπου δηλώθηκαν τον Νοέμβριο 220.031 μισθωτοί σε τηλεργασία. Ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η Κεντρική Μακεδονία με 19.252 εργαζόμενους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα ποσοστά της τηλεργασίας είναι ισχνά.

Mε βάση τα ισχύοντα το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, ο οποίος έχει την υποχρέωση να δηλώνει τους τηλεργαζόμενους της επιχείρησής του στο ειδικό έντυπο του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Να σημειωθεί ότι πλέον υπάρχει το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία, για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας.

Το ελάχιστο ποσό που θα καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους είναι:

  • Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 13 ευρώ.
  • Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών, 10 ευρώ.
  • Για την συντήρηση του εξοπλισμού, 5 ευρώ.
  • Σύνολο 28 ευρώ

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης για κάθε περίπτωση, καθορίστηκε με βάση σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) του οίκου PWC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button