ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΥΤ: Ερχονται έλεγχοι διακίνησης σε δρόμους, λιμάνια και πρατήρια καυσίμων

Προληπτικούς ελέγχους «τύπου ΣΔΟΕ» σε ό,τι κινείται, πετάει ή κολυμπάει, φέρνει η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει σε ριζική αναδιοργάνωση της Τελωνειακής Υπηρεσίας. Στόχος είναι να βγουν από τα γραφεία τους για ελέγχους τα στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνειακών Ελέγχων ή, αλλιώς γνωστή ως ΕΛΥΤ. Με βάση τις εισηγήσεις, σχεδιάζεται να φορούν ειδικές υπηρεσιακές στολές και να οπλοφορούν –όπως ήδη κάνουν πάντως σε επιχειρήσεις ελέγχων- προκειμένου να φτάνουν εκεί που κρύβεται και δρα το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα –και όχι μόνον όμως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΑΑΔΕ κύριος Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψε ήδη την πρώτη σχετική απόφαση που οδηγεί στη μετεξέλιξη της υπηρεσίας τελωνειακών ελέγχων που θα έχει στο επίκεντρο την Επιτελική Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων και από τις 15 Οκτωβρίου τίθεται σε λειτουργία το νέο σχήμα.

caffeine adv2020b

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να καλύψει το κενό που άφησε η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ μετά το 2015, αλλά και να αναβαθμίσει τους τελωνειακούς ελέγχους που σήμερα γίνονται από 10 κινητές μονάδες οι οποίες υπάγονται απευθείας στα τελωνεία.

Ο κατακερματισμός των ελέγχων σχεδιάζεται να αντικατασταθεί στο εξής από την κεντρικά οργανωμένη Επιτελική Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων. Για τον σκοπό αυτό, οι έλεγχοι θα διεξάγονται από δύο επιχειρησιακές μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θυμίζοντας και αυτόν τον τρόπο την δομή του παλαιού ΣΔΟΕ.

neratzoulis neo

Επί της ουσίας, οι έλεγχοι επιδιώκεται να στραφούν στη διακίνηση προϊόντων και φορτίων στους δρόμους. Επιστρέφει έτσι η εικόνα με τα μπλόκα που σταματούσαν στις εθνικές και τις επαρχιακές οδούς φορτηγά ή και λεωφορεία, για ελέγχους στα συνοδευτικά παραστατικά. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για να βάλει φρένο στην ασυδοσία με την παράνομη διακίνηση προϊόντων, τις δήθεν «τράνζιτ» μεταφορές τσιγάρων ή ρούχων κλπ.

Ειδικά για το λαθρεμπόριο καυσίμων, οι έλεγχοι θα εξαπλωθούν σε μαρίνες, λιμάνια και θάλασσες, καθώς το ναυτιλιακό καύσιμο θεωρείται διαχρονικά πηγή νοθείας και λαθρεμπορίας.

«Πληγή» αποτελούν ακόμα και τα πρατήρια καυσίμων όπου οι ως τώρα έλεγχοι δείχνουν κρούσματα νοθείας ακόμα και στο υγραέριο.

Απώτερος στόχος του σχεδίου Πιτσιλή είναι η αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας και η αύξηση της αυτό-συμμόρφωσης στην αγορά, όπου δρουν εγχώρια και διεθνή κυκλώματα παρεμπορίου και λαθρεμπορίας, όπως έδειξαν οι «διπλές» επιτυχίες που ανακοινώθηκαν παράλληλα μέσα στην ίδια μόλις ημέρα εχθές, από το ΣΔΟΕ (Επιχειρησιακή Διεύθυνση Αττικής) και την ΑΑΔΕ (Γ΄Τελωνείο Πειραιά) με τα 175.000 «μαϊμού» επώνυμα ρούχα και άλλα 75.000 εσώρουχα αντίστοιχα.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button