ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Ακριβότερες οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές

Τελευταία ενημέρωση:

«Τσιμπάνε» οι τιμές σχεδόν όλων προϊόντων και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον πορεία του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα.

Καύσιμα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφές, τσιγάρα, αεροπορικά εισιτήρια πήραν τον Ιούνιο την ανιούσα, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 1,1% έως και 15,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου 2017 με τον αντίστοιχο του Ιουνίου 2016, προέκυψε αύξηση 1% του πληθωρισμού.

Και μπορεί η μικρή άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων να είχε θετική επίδραση σε βασικά προϊόντα διατροφής, οι περισσότερες όμως υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμού ακρίβυναν.

Ειδικότερα, οι τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία αυξήθηκαν κατά 7,4%, ενώ σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία και κυλικεία κατά 1,1%. Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι φέτος τον Ιούνιο ακριβότερα κατά 12,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι και τα καύσιμα πωλούνται ακριβότερα κατά 4,2%.

Εκτοξεύθηκαν επίσης οι τιμές του καφέ κατά 15,2% και του καπνού κατά 9,3%. «Φωτιά» σε σχέση με πέρσι πήραν ακόμη το πετρέλαιο θέρμανσης, ακριβότερο κατά 30%, το φυσικό αέριο (+17,9), όπως και το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου σκαρφάλωσε κατά 13,6%. «Τσιμπημένες» συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2016 είναι οι τιμές των αλκοολούχων ποτών (+ 1,7%), των νωπών λαχανικών (+1,1%), αλλά και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες, με τους πολίτες να τις πληρώνουν 1,5% παραπάνω.

Στον αντίποδα, μικρές μειώσεις των τιμών καταγράφηκαν κυρίως σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, χυμούς φρούτων, στα ρούχα, τα έπιπλα, τα διακοσμητικά είδη, τις μεγάλες οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές ή μη), τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις παραϊατρικές υπηρεσίες και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close