ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα: Αντίστροφη μέτρηση για να βγει στις αγορές

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για να βγει η Ελλάδα για πρώτη φορά φέτος στις αγορές ενόψει και της ετυμηγορίας του οίκου Fitch την Παρασκευή για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η Fitch δίνει, προς το παρόν, στην Ελλάδα την υψηλότερη αξιολόγηση (ΒΒ με σταθερές προοπτικές) σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους, δηλαδή δύο «σκαλοπάτια» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

neratzoulis neo

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αξιολόγηση του οίκου αναμένεται σταθερή, με θετικά όμως μηνύματα ως προς τις προοπτικές.

Για τη νέα έξοδο στην αγορά οι εκτιμήσεις μιλούν για πιθανότητα έκδοσης μακροπρόθεσμου τίτλου διάρκειας 20 ή 30 ετών για την άντληση ποσού 2-3 δισ. ευρώ, αν και τα «στοιχήματα» δεν αποκλείουν την παρουσία με ένα 10ετές ομόλογο.

bakaliko lagos

Έχοντας ως αποθεματικό 32 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προγραμματίζει να καλύψει δανειακές ανάγκες ύψους 22-24 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους και στον προγραμματισμό είναι η άντληση περί τα 12 δισ. ευρώ με 4 ή 5 εξόδους.

Οι αναλυτές προβλέπουν πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε τέσσερις εξόδους στις αγορές.

Οι τρεις υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ, με τις δύο να πραγματοποιούνται στο πρώτο τρίμηνο, η τρίτη τον Ιούλιο και θα κλείσει τον Οκτώβριο με την άντληση 2 δισ. ευρώ.
Γιώργος Βαρνακιώτης

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button