Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G-Cloud: Ελεγχοι και διασταυρώσεις με την διασύνδεση Γ.Ε.ΜΗ. – Εφορίας

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) θα έχει ενταχθεί στις υποδομές του G-CLOUD, όπερ σημαίνει ότι τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις κατά την έναρξης τους θα βρίσκονται στην διάθεση των ελεγκτών της εφορίας.

Πρακτικά, το Γ.Ε.ΜΗ. θα χρησιμοποιεί τα πληροφοριακά συστήματα του λεγόμενου «κυβερνητικού νέφους» για της καταχώρηση και την ασφάλεια των στοιχείων έναρξης και λειτουργίας επιχειρήσεων και επαγγελματιών που σήμερα τηρούνται στο σύστημα μηχανογράφησης του. Ουσιαστικά όμως, μέσω του «κυβερνητικού νέφους», τα στοιχεία αυτά θα είναι ευκολότερα προσβάσιμα από τις αρμόδιες αρχές. Δηλαδή, οι ελεγκτές της εφορία θα μπορούν να αντλούν αυτόματα στοιχεία για τις μεταβολές στην κατάσταση της κάθε επιχείρησης από την έναρξη των εργασιών της και τις φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι και τις μετοχικές αλλαγές. Έτσι η ΑΑΔΕ θα μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις:

“IN_AND_OUT

– Μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων από επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έχουν αποκαλύψει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που ενώ είχαν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ ξέχασαν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

– Παραποίησης στοιχείων για τα κέρδη και τα έσοδα για μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και μη απόδοση του ΦΠΑ

Mechanical Solutions

– Εικονικών εταιρειών ή επιχειρήσεων φαντάσματα που εμφανίζονται φορολογικά και μόνο για να εκδώσουν τιμολόγια τα οποία προωθούνται σε κυκλώματα απάτης για την υπεξαίρεση του ΦΠΑ.

-Επίσης με την άντληση στοιχείων από το ΓΕΜΗ η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει περιπτώσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που παρά την μεγάλη οικονομική επιφάνεια αφήνουν απλήρωτους φόρους και μέσω του συστήματος Eispraxis να εξαπολύει κυνηγητό για την είσπραξης τους με την ενεργοποίηση κατασχέσεων και πλειστηριασμών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

-Το δεύτερο όπλο για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της απάτης κυρίως στο ΦΠΑ είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία. Αρμόδια στελέχη παραπέμπουν στο παράδειγμα της Ιταλίας όπου η ηλεκτρονική τιμολόγηση έχει συμβάλει σημαντικά στη φορολογική συμμόρφωση με έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ.

– Μέσω του αρχείου του myDATΑ η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει με ακρίβεια το τζίρο των επιχειρήσεων και συνεπώς το φόρο εισοδήματος που πρέπει να καταβάλλει καθώς και το ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει στο δημόσιο.

Παράλληλα θα περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που αποτελεί μία από τις βασικές εστίες φοροδιαφυγής και απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται τέλος πως τα πληροφοριακά συστήματα Γ.Ε.ΜΗ. θα είναι εκτός λειτουργίας λόγω εκτέλεσης εργασιών μετάβασης στις υποδομές του G-CLOUD για το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 06-05-2022 έως και τη Δευτέρα 09-05-2022 Συνεπώς, για το διάστημα αυτό δεν θα είναι διαθέσιμη καμία από τις παρακάτω υπηρεσίες:

-Σύσταση εταιρείας μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης (στα Επιμελητήρια ή στους συμβολαιογράφους) ή μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ),
-Yποβολή αιτήσεων καταχώρισης πράξεων και στοιχείων στο Γ.Ε.ΜΗ,
– Δημοσίευση πράξεων και στοιχείων στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. και
– Εκδοση πιστοποιητικού ή αντιγράφου πράξεων και στοιχείων που είναι καταχωρισμένα στο Γ.Ε.ΜΗ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button