ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτακτα επιδόματα: Για ποιους γίνονται οι πληρωμές μετά τα Χριστούγεννα

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Τέσσερις κατηγορίες πολιτών θα δουν λίγο πριν την εκπνοή του έτους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χρήματα, μετά τα Χριστούγεννα και έως την Πρωτοχρονιά, την εβδομάδα δηλαδή από Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Πρόκειται για τους δικαιούχους του χριστουγεννιάτικου μποναμά, υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ, αλλά και αυτούς που λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Στόχος είναι να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των ευάλωτων νοικοκυριών ενόψει Πρωτοχρονιάς, λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

“ΧΡΥΣΟΣ

1. Το «bonus» των υγειονομικών

Το «bonus» των υγειονομικών αναμένεται να καταβληθεί πριν την Πρωτοχρονιά. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ, ώστε να δοθεί ο μισός μισθός στους περίπου 100.000 υγειονομικούς πριν την Πρωτοχρονιά με την τακτική μισθοδοσία Δεκεμβρίου (δεύτερο 15ήμερο)

Σημειώνεται πως στην σχετική υπουργική απόφαση υπάρχει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία διευκρινίζεται πως «εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της ως άνω παροχής στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2021, η εν λόγω καταβολή δύναται να λάβει χώρα εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022». Ωστόσο, όπως τονίζουν κρατικοί αξιωματούχοι, ο στόχος είναι τα ποσά να καταβληθούν μέσα στις γιορτές και πριν την Πρωτοχρονιά.

“IN_AND_OUT

Το ποσό του μποναμά

Ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς ισούται με το μισό του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού των δικαιούχων κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2021 έως και 30-11-2021

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται στο ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2021. Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχει καταβληθεί μισθός για χρονικό διάστημα μικρότερο, καταβάλλεται τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας του δικαιούχου.

Mechanical Solutions

2. Μποναμάς 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους

Μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά πληρώνεται και ο «χριστουγεννιάτικος μποναμάς» σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες το έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους ταυτόχρονα από Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά.

Το έκτακτο επίδομα αφορά 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ ενώ το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200€ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ το μήνα. Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή. Συνεπώς, χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν κι άλλα εισοδήματα

Ισχύει επίσης δεύτερος «κόφτης» ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400€. Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ, με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ το μήνα χάνει το έκτακτο επίδομα.

Ο τρίτος «κόφτης» είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει – για παράδειγμα – από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται, σύμφωνα με το imerisia.gr

3. Δώρο 250 ευρώ σε ΑΜΕΑ

Επίσης, 173.000 άτομα με αναπηρία θα ενισχυθούν με έκτακτο εφάπαξ βοήθημα ύψους 250 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας τους.

Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου, μαζί με την τακτική πληρωμή του επιδόματος αναπηρίας. Δηλαδή οι δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας θα λάβουν σε μια πληρωμή το τακτικό επίδομά τους συν το δώρο των 250 ευρώ.

Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

4. Δικαιούχοι επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

Οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων θα λάβουν, όπως οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Επιδόματος στέγασης, του Επιδόματος Παιδιού (6η και τελευταία δόση) κλπ. θα λάβουν τα χρήματα την επόμενη εβδομάδα, άλλωστε είθισται να καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη (15 Δεκεμβρίου 2021) καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΑ, το δώρο οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος(ΕΕΕ) Ελάχιστου και τώρα θα λάβουν την τακτική επιδότηση Δεκεμβρίου.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button