Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Έκπτωση 15% σε όσους κάνουν χαμηλότερη κατανάλωση

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Στην οριστικοποποίηση των τεχνικών παραμέτρων για το «πακέτο» μέτρων όσον αφορά τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα εφαρμοστούν τον Οκτώβριο προχωρούν τα συναρμόδεια υπουργεία με στόχο να ανακοινωθούν ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφεραν την Πέμπτη ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει «κλείσει» το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας (15%) που πρέπει να επιτυγχάνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση, όπως επίσης ότι θα επιδοτηθούν όλες οι οικιακές καταναλώσεις (όχι μόνο η πρώτη αλλά και η δεύτερη κατοικία).

NOVA

Υπό διαμόρφωση, ωστόσο, είναι τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα εφαρμοστούν οι νέες επιδοτήσεις, καθώς παύει η επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που ισχύει τώρα.

Αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (το ελληνικό μοντέλο που υιοθετήθηκε από την Κομισιόν), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι παραμένει ως βάση το ελληνικό σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπει μηνιαία αναθεώρηση των τιμών που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, ανάλογα με τη διακύμανση του πραγματικού κόστους των μονάδων.

Mechanical Solutions

Υπό συζήτηση είναι επίσης τόσο το ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο όσο και ο μηχανισμός καταβολής της. Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το σύνολο των επιδοτήσεων παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις αναμένει και η αγορά. Κύκλοι των προμηθευτών εξέφραζαν σχετικά προβληματισμό για το ενδεχόμενο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ επεσήμαιναν την ανάγκη να εφαρμοστεί σύστημα ανάλογο με του «Τειρεσία» για τους καταναλωτές με χρέη που μετακινούνται σε νέο πάροχο

Για τις εταιρείες του κλάδου, οι συνεχείς μετακινήσεις εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους και αυξάνουν τις επισφάλειες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν αρχίσει να πλησιάζουν σε απειλητικά νούμερα.

«Πριν την κρίση τα ανείσπρακτα της ΔΕΗ είχαν φτάσει τα 3 δις. ευρώ, χωρίς η εταιρεία να κάνει τίποτα για να τα εισπράξει. Σήμερα, η αγορά τείνει να πλησιάζει σε αυτά τα νούμερα κάνοντας πολλά για να πάρει πίσω τις οφειλές της», λέει χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος εταιρείας προμήθειας.

Η αναζωπύρωση του φαινομένου των ανεξόφλητων οφειλών έχει αρχίσει να δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους παρόχους που κρίνουν αναγκαία την δημιουργία ενεργειακού «Τειρεσία» για να υπάρξει μία άμυνα του κλάδου απέναντι στο φαινόμενο των συνειδητά κακοπληρωτών.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων από κόκκινους καταναλωτές ώστε οι εταιρείες να γνωρίζουν εκ των προτέρων την αξιοπιστία του πελάτη που παίρνουν. «Τώρα είναι ώριμη η αγορά για να προχωρήσουμε στην δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών πελατών, η οποία εκτιμούμε ότι μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο εξάμηνο», λέει στέλεχος εταιρείας του κλάδου και τονίζει την ανάγκη να δοθεί στις εταιρείες προκαταβολή τουλάχιστον το 70% των μηναίων επιδοτήσεων στο ρεύμα.

Με την σημερινή πολιτική της κυβέρνησης που οι καταναλωτές μπορούν να αλλάξουν πάροχο αζημίως ακόμη και αν χρωστούν στην εταιρεία από την οποία φεύγουν, το φαινόμενο των χρεών προβλέπεται να  διογκωθεί. Ήδη, οι καθυστερήσεις πληρωμών που ξεπερνούν τις 45 μέρες έχουν φτάσει το 30% με αποτέλεσμα ο κλάδος να στερείται πολύτιμη ρευστότητα.

Αυτοί που σήμερα πληρώνουν τις οφειλές τους είναι οι πελάτες της μέσης τάσης (βιομηχανία, ξενοδοχεία κ.α) γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά.

Καθώς πλησιάζουμε στο χειμώνα που η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα εκτιναχτεί, ο κίνδυνος να μεγαλώσει η ψαλίδα ελλοχεύει. Οι εταιρείες τονίζουν ότι με τις αυξημένες επιδοτήσεις η κατάσταση στην αγορά έχει σταθεροποιηθεί ωστόσο επισημαίνουν ότι οι ανάγκες για κεφάλαια λόγω της εκτίναξης της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας είναι τεράστιες.

Πρόσφατα ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης ανέφερε ότι τον Αύγουστο υπήρξε μέρα που η επιχείρηση  χρειάστηκε να καταβάλλει για margin calls 1 δις. ευρώ μέσα σε μια μέρα, λόγω ανόδου της τιμής στα 1.300 ευρώ, χρήματα που ωστόσο πήρε πίσω όταν έπεσε η τιμή. Χωρίς όμως να υπάρχει η ρευστότητα, οι εταιρείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο ακραίες απαιτήσεις της αγοράς, για αυτό και ζητούν την παρέμβαση της Κομισιόν για την παροχή κρατικών εγγυήσεων. Τα αντίστοιχα νούμερα σε μικρότερες εταιρείες μπορεί να φτάσουν ημερησίως πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button