ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολος ο Χειμώνας που έρχεται – Απειλεί η ενεργειακή φτώχεια

«Το πρόβλημα δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ κρύο χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της EnergyScan.

Αντιμέτωπη με ένα σοκ ενεργειακού κόστους βρίσκεται η Ευρώπη καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται σε επίπεδα – ρεκόρ.

Οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν την οικονομική ανάκαμψη καθώς κλάδοι έντασης ενέργειας, από αυτόν των λιπασμάτων έως του χάλυβα, μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το πρόβλημα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη

Οι τιμές κάνουν ράλι, παρά το ότι είναι ακόμη καλοκαίρι, όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη, προμηνύοντας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. «Το πρόβλημα δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ κρύο χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της EnergyScan, της αναλυτικής εταιρείας της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας Engie.

Οι προθεσμιακές τιμές αερίου έφθασαν σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ κατά τη διαπραγμάτευση στην Ολλανδία, όπως και οι τιμές στη Βρετανία. Οι βραχυπρόθεσμες τιμές ρεύματος στη Βρετανία αυξήθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως και τα προθεσμιακά συμβόλαια ενός έτους στη Γερμανία.

swell adv 2021

Η Ευρώπη έχει έλλειμμα αερίου μετά τη δραστική μείωση των αποθεμάτων της λόγω του κρύου χειμώνα. Η αύξηση των αποθεμάτων – που κινούνται στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας – δεν είναι εύκολη καθώς η μεγαλύτερη παραγωγός Ρωσία μειώνει την προσφορά της σε μία περίοδο που η Ασία «σκουπίζει» την παραγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG).

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Οι επικεφαλής της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Enel και της αυστριακής OMV έχουν προειδοποιήσει ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος.

Για ενεργειακή φτώχεια προειδοποιεί η Citigroup

Σύμφωνα με τη Citigroupοι χονδρικές τιμές ρεύματος και αερίου στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν σε μία μεσοσταθμική αύξηση 20% των λογαριασμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

Καθώς το ύψος των χονδρικών τιμών θα μετακυλίεται γρήγορα στα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες, η προσοχή είναι πιθανόν να εστιαστεί στον ρόλο των κυβερνήσεων για τον μετριασμό του αντίκτυπου των αυξήσεων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», δήλωσε αναλυτής S&P Global Platts.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button