ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δώρο» το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 3,5 δισ. ευρώΤο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη των επαγγελματιών και κυρίως της μεσαίας τάξης. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται να δοθεί ως δώρο το 50% των φθηνών κρατικών δανείων που έλαβαν περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Δηλαδή, το 50% να είναι επιδότηση και να μην επιστραφεί στο κράτος, όπως ισχύει για την τέταρτη φάση και θα ισχύσει τουλάχιστον για τον πέμπτο κύκλο, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το αναδρομικό «κούρεμα» κατά 50% των κρατικών δανείων που δόθηκαν στις επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών είναι ένα από τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που ζητάει η αγορά.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει (ΟΡΕΝ) ότι «είναι λογικό αίτημα να μην επιστραφεί ένα μεγάλο ποσοστό» για τις τρεις πρώτες φάσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στη Βουλή, αναφέροντας ότι εξετάζεται ποιο ποσοστό του ποσού που έλαβαν οι επιχειρήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα επιστραφεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης σχετικής απόφασης το επόμενο διάστημα.

swell adv 2021

Στους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καταβλήθηκαν 3,369 δισ. ευρώ σε περίπου 145.000 επιχειρήσεις, ενώ στον τέταρτο κύκλο μοιράστηκαν 2,16 δισ. ευρώ σε 444.170 ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολουμένους.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η «ανάσα» ρευστότητας που πήραν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από τους τέσσερις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής φθάνει τα 5,5 δισ. ευρώ.

Για το επιστρεπτέο τμήμα των φθηνών κρατικών δανείων, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις.

Τον Ιανουάριο θα ενεργοποιηθεί η πέμπτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Τον Μάρτιο θα έρθει ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη στήριξη των επιχειρήσεων με βάση τη μείωση του τζίρου τους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Συνολικά η μη επιστροφή του 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής συνεπάγεται ελάφρυνση ύψους 3,5 δισ. ευρώ για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button