ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Απειλές στην διαπραγμάτευση με ομαδικές απολύσεις…

Εκτός από το Ασφαλιστικό, ετοιμάζεται να βάλει επιτακτικά στην ατζέντα ξανά τις ομαδικές απολύσεις, που έρχονται… από το δεύτερο Μνημόνιο, ενώ θέλει να ανατρέψει τη συμφωνία και για το ενιαίο μισθολόγιο που ήδη ψηφίστηκε και είναι νόμος του κράτους.

Στο ταξίδι του στο Νταβός, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας έλαβε διαβεβαιώσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν θα συνεχιστεί πέραν της ερχόμενης Πέμπτης ή Παρασκευής η αναβλητικότητα για την επιστροφή των επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα.

Όπως όλα δείχνουν όμως, παρά τις δηλώσεων καλών προθέσεων, η αξιολόγηση θα σέρνεται για μήνες καθώς ανακύπτουν διαρκώς και άλλα θέματα, όπως ότι πρώτα θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το τελευταίο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ ή να ληφθούν τελικές αποφάσεις για τον ΑΔΜΗΕ, και μετά θα κλείσει η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την διαπραγμάτευση, είτε επιστρέψουν οι ελεγκτές στην Αθήνα ως τα τέλη της εβδομάδος είτε όχι, το παζάρι αυτό είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Στο παρασκήνιο, η μάχη δίδεται για τους όρους που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα, ή και για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί και 4ο Μνημόνιο που ήδη συζητείται στους κόλπους των δανειστών.

Πριν από όλα αυτά όμως, η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει το συντομότερο με τα δύσκολα της τρέχουσας αξιολόγησης στο ασφαλιστικό και φορολογικό για να ανοίξει η κουβέντα για ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα δείξει πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα, διέφυγε τον κίνδυνο του Grexit και πως είναι ώρα για να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη μέσα στο 2016.

Αν το ΔΝΤ κάνει πράξη την απειλή του και απαιτήσει για να μετάσχει στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα να τεθεί ξανά ο όρος ​για ​ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τότε θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το 2ο Μνημόνιο που το προέβλεπε, αλλά η ίδια το παρέκαμψε, φέρνοντας το δικό της Μνημόνιο.

Θα ανατρέπεται ουσιαστικά έτσι η συμφωνία του Αυγούστου, ότι οι αποφάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά θα στηριχτούν σε μελέτη και προτάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Κόντρα στα σενάρια αυτά, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ​​η​ ​στάση αυτή των δανειστών επικαιροποιεί και την πρόταση Τσίπρα για να τεθεί το κουαρτέτο υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο του ευρωκοινοβουλίου​​.

Και τόνιζαν ​​πως είναι η ώρα να κάνει πράξη η Αθήνα την προεκλογική της εξαγγελία για να βρει ισοδύναμα ώστε να απαλλάξει τους αγρότες από φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Θέλει δηλαδή η κυβέρνηση να θέσει και η ίδια νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση, ανατρέποντας συμφωνίες ώστε στο τέλος κάτι να κερδίσει, αν χάσει άλλα.

Μισθολόγιο ήταν…

Κύκλοι των δανειστών έλεγαν πάντως πως το ΔΝΤ τρίζει τα δόντια του και για το νέο Μισθολόγιο που ψήφισε η κυβέρνηση. Παρότι δεν έφερε ουσιαστικά καμία αντίσταση τον Δεκέμβριο το Ταμείο δεν μπόρεσε να χωνέψει πως το νέο Μισθολόγιο φέρνει αυξήσεις και όχι μειώσεις μισθών στο δημόσιο, ειδικά για κομματικά στελέχη που φυτεύονται»στον κρατικό μηχανισμό.

 

Αν και παραμένει ασαφές πότε ακριβώς θα επιστρέψουν οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ), πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μείνουν μέχρι αρχές ή τα μέσα Μαρτίου στην Αθήνα και στόχο έχουν μέσα σε σαράντα μέρες να κλείσουν τον μεγαλύτερο αριθμό μνημονιακών δράσεων που έχουν συμφωνήσει ποτέ με την ελληνική πλευρά.

Εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση με βάση το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και φυσικά στις αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close