ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δέκα ευνοϊκές ρυθμίσεις για σύνταξη στα 55

Παρά τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης που έχουν περάσει στο ασφαλιστικό σύστημα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, το ταμείο του Δημοσίου αλλά και ορισμένα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), ο οποίος αξιοποιώντας δέκα ευνοϊκές διατάξεις μπορούν να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις για να πάρουν σύνταξη στα 55 τους χρόνια, γλυτώνοντας τα όρια των 62 ετών για μειωμένη και των 67 ετών για πλήρη σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το κλειδί για να κατοχυρώσει ένας ασφαλισμένος το δικαίωμα αυτό είναι να έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ως το 2012, είτε αυτοτελώς, δηλαδή όλα τα χρόνια σε ένα ταμείο, είτε με διαδοχική.

caffeine adv2020b

Ειδικότερα στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης, πρέπει το τελευταίο ταμείο του ασφαλισμένου να είναι είτε το ΙΚΑ, είτε το Δημόσιο ή άλλος φορέας μισθωτών, ώστε να επωφεληθούν από τα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αν ο τελευταίος φορέας είναι ο ΟΑΕΕ, τότε αναγκαστικά θα συνταξιοδοτηθούν από τα 60 και μετά. Κι αν δεν έχουν τα 35 έτη ως το 2012 στον ΟΑΕΕ (με ή χωρίς διαδοχική ασφάλιση), τότε η έξοδος στη σύνταξη θα έρθει μετά τα 62.

neratzoulis neo

Οι δέκα ευνοϊκές ρυθμίσεις για κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 55 είναι οι εξής:

  • Αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος συντάξιμος χρόνος ως το 2012.
  • Αξιοποίηση χρόνου ανεργίας για την κατοχύρωση και θεμελίωση δικαιώματος με προϋποθέσεις του 2010, 2011 και 2012
  • Αξιοποίηση χρόνου ανεργίας για να συμπληρωθούν οι 100 μέρες για ένα έτος από τις 500 που απαιτούνται μέσα στην τελευταία πενταετία όταν πρόκειται για μειωμένη σύνταξη
  • Αξιοποίηση χρόνου ανεργίας και ασθένειας ώστε να συμπληρωθούν οι 5.500 ημέρες ασφάλισης έως το 2014 για τη συνταξιοδότηση μητέρων από το ΙΚΑ που είχαν ανήλικο την ίδια χρονιά
  • Συνυπολογισμός των κενών ασφάλισης όταν πρόκειται να συμπληρωθεί ο συντάξιμος χρόνος για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και το διάστημα από τη διακοπή ως την επανέναρξη ασφάλισης πάνω από μήνα.
  • Συνυπολογισμός του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης για να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με διατάξεις Δημοσίου για όσους πριν από την πρόσληψή τους είχαν ασφαλιστεί είτε στο ΙΚΑ είτε σε άλλο φορέα
  • Αποποίηση του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης προκειμένου να κατοχυρωθούν χαμηλότερα όρια ηλικίας και συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις με διατάξεις ΙΚΑ ή Δημοσίου.
  • Επιλογή εξόδου στη σύνταξη με διατάξεις ΙΚΑ και με λιγότερα έτη ασφάλισης για της μητέρες δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν όμως σε Νομικά Πρόσωπα και Οργανισμούς.
  • Συνυπολογισμός του χρόνου παιδιών που γεννήθηκαν μετά το 2000 για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είτε από τον έναν είτε από τον άλλο γονέα
  • Σύνταξη με αναστολή για τους ασφαλισμένους ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, όπως και Δημοσίου, που έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο και τους μένει μόνο η ηλικία.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button