ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δανειστές ζητούν μικρότερη Εθνική Σύνταξη για τους αγρότες

Την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να βρει λύσεις εκτόνωσης του μετώπου των αγροτών, μέσα από προτάσεις για μείωση των εισφορών (με παράλληλη βέβαια μείωση των συντάξεων) αλλά και σκέψεις αυτονόμησης του ΟΓΑ από το σχέδιο ενοποιήσεων όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), οι πιστωτές θέτουν θέμα μείωσης της Εθνικής Σύνταξης για τους αγρότες.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αγκάθι στην κυβερνητική προσπάθεια εκτόνωσης των αντιδράσεων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το κουαρτέτο των πιστωτών ζητεί μείωση της Εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, τόσο για τους ήδη συνταξιούχους του ΟΓΑ (στο πλαίσιο της προσωπικής διαφοράς) όσο και για τους νέους.

Και αυτό καθώς εκτιμά πως η συνταξιοδοτική δαπάνη εκτοξεύεται από 4,5% στο 6,5%, εφόσον λάβουν το σύνολο της Εθνικής σύνταξης οι 331.408 συνταξιούχοι που σήμερα, δικαιούνται τη λεγόμενη «Βασική Σύνταξη του ΟΓΑ», που φθάνει τα 360 ευρώ μεικτά, ήτοι 311 ευρώ καθαρά, το μήνα. Μάλιστα, οι δανειστές εκτιμούν ότι και οι νέοι συνταξιούχοι (που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2016 και μετά) θα πρέπει να λαμβάνουν χαμηλότερη βασική, τουλάχιστον όσοι έχουν καταβάλλει πολύ χαμηλότερες εισφορές.

Σήμερα, μόνο τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ λαμβάνουν 124.544 συνταξιούχοι. Η πλειοψηφία, ήτοι 466.496 συνταξιούχοι λαμβάνουν μέρος της βασικής και πρόσθετη σύνταξη, ενώ μόνο 38.761 λαμβάνουν πρόσθετη σύνταξη η οποία προέρχεται καθ’ ολοκληρία από τις εισφορές που έχουν καταβάλλει.

Εφόσον όλοι αυτοί, στο πλαίσιο του επανϋπολογισμού των συντάξεων λάβουν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, 384 ευρώ Εθνική Σύνταξη συν το ανταποδοτικό κομμάτι, τότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών θα αυξηθεί κατά 2% η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, το γεγονός ότι ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, στο πρόσφατο άρθρο του που θορύβησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα γενναιόδωρα επίπεδα και επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός μεταφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ στα ταμεία για να καλύψει ένα μεγάλο κενό που δημιουργείται στο ασφαλιστικό.

Βέβαια, όπως έχει ξεκαθαρίσει η ελληνική κυβέρνηση, στο 9% της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού για τα ταμεία, περιλαμβάνεται και η κρατική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης που προβλέπει το ισχύον σύστημα. Σε αυτή μάλιστα, ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ αφορούν τους αγρότες και τον ΟΓΑ.

Οι τρεις κατηγορίες

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν τρόπους συγκερασμού των εσωτερικών με των… εξωτερικών πιέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, επεξεργάζονται σενάρια για τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες για τους αγρότες, που θα οδηγούν όμως και σε διαφορετικές συντάξεις. Στην πρώτη κατηγορία, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση θα ανέρχονται σε 12% ή 14%, στην δεύτερη σε 14% ή 16% και στην τρίτη σε 20%.

Έτσι, οι αγρότες θα καλούνται να επιλέξουν, τόσο το ύψος των εισφορών, όσο βέβαια και το ύψος της μελλοντικής παροχής. Όσον αφορά αυτούς που θα επιλέξουν να πληρώσουν εισφορές 20% θα προβλεφθεί μεταβατικότητα, πιθανότατα μέχρι το 2020 και όχι το 2019 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο καταβολής Εθνικής σύνταξης χαμηλότερης από τα 384 ευρώ, για ένα μεταβατικό στάδιο, πιθανότατα αντίστοιχο με το διάστημα που οι αγρότες θα καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, στο πλαίσιο της σταδιακής αύξησης από 7% σε 20% επί του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματός τους.

Την ίδια στιγμή, ήδη ακούγονται περισσότερες κυβερνητικές φωνές που ζητούν αυτονόμηση του ΟΓΑ, διατήρηση δηλαδή του ταμείου των αγροτών ως ξεχωριστό ταμείο, εκτός του ΕΦΚΑ. Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή ανέφερε ότι «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δημιουργία τριών Ταμείων αντί για ένα», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια διαφορετική προσέγγιση τουλάχιστον στο θέμα του ΟΓΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close