ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CNBC: Η Ευρώπη διώχνει τους εκατομμυριούχους της

Οι εκατομμυριούχοι εγκαταλείπουν την Ευρώπη λόγω των αυξανόμενων θρησκευτικών εντάσεων καθώς και της επιβράδυνσης της οικονομίας και της μεγάλης ροής μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία, αναφέρει το CNBC. Ο επικεφαλής ερευνητής της New World Wealth, Andrew Amoils, εκτιμά πως οι εκατομμυριούχοι θα εγκαταλείψουν μαζικά τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο και θα μετεγκατασταθούν στην Αυστραλία και το Ισραήλ.

Τρεις από τις τέσσερις πόλεις που υπέστησαν τη μεγαλύτερη φυγή εκατομμυριούχων είναι ευρωπαϊκές και πρόκειται συγκεκριμένα για το Παρίσι, τη Ρώμη και την Αθήνα σύμφωνα με έκθεση της New World Wealth που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Το Παρίσι έχει την μεγαλύτερη απώλεια καθώς έχασε 6% των εκατομμυριούχων που βρίσκονταν στη Γαλλική πρωτεύουσα, δηλαδή περίπου 7.000 άτομα.

Η μετανάστευση των εκατομμυριούχων ενδέχεται να δείξει την τάση του υπόλοιπου πληθυσμού καθώς οι πιο εύποροι μετακινούνται περισσότερο από τους υπόλοιπους. Η φυγή εκατομμυριούχων αποτελεί, επίσης, ένα πλήγμα για τα έσοδα του κράτους καθώς μειώνονται οι εισπράξεις φόρων και αυξάνεται η ανεργία με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των ακινήτων και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Συγκεκριμένα από το Παρίσι έφυγαν 7.000 εκατομμυριούχοι, από τη Ρώμη 5.000 από το Σικάγο 3.000 και από την Αθήνα 2.000.

«Η Γαλλία έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές», δήλωσε ο κ. Amoils.

«Εκτιμάμε πως η μετανάστευση των εκατομμυριούχων από τη Γαλλία θα αυξηθεί την επόμενη δεκαετία καθώς αυξάνονται οι εντάσεις», πρόσθεσε.

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός βρίσκεται στο στόχαστρο μετά τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα και στις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν τους μεγαλύτερους ισλαμικούς πληθυσμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με περίπου 4,7 εκατομμύρια μουσουλμάνων να ζουν σε κάθε χώρα αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του Pew Research Center. Η πλειοψηφία των Γάλλων μουσουλμάνων ζει στο Παρίσι και αποτελούν το 7,5% του γαλλικού πληθυσμού.

Στη Γαλλία βρίσκεται, επίσης, ο μεγαλύτερος πληθυσμός Εβραίων στην Ευρώπη, καθώς στο Παρίσι διαμένουν, περίπου, 310.000. Οι φόβοι για επιθέσεις κατά Εβραίων και εταιρειών εβραϊκών συμφερόντων έχουν αυξηθεί μετά τις επιθέσεις τον Ιανουαρίου του 2015.

Περίπου το 80% των εκατομμυριούχων που μετεγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ το περασμένο έτος ήταν από την Ευρώπη, δήλωσε ο Amoils. Πρόκειται για περίπου 2.000 άτομα

Οι επικρατέστεροι προορισμοί των εκατομμυριούχων στην Αυστραλία είναι το Σίδνεϊ ή η Μελβούρνη όπου μετέβησαν 4.000 και 3.000 αντίστοιχα.

Η Αυστραλία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους εκατομμυριούχους καθώς θεωρείται ασφαλής, με καλό σύστημα παιδείας και υγείας. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Economist Intelligence Unit ένας ακόμη παράγοντας είναι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που κυμαίνεται στο 2,6% ετησίως.

Οι τιμές των ακίνητων στο Σίδνεϊ έχουν αυξηθεί κατά 14,8% το 2015, ενώ στη Μελβούρνη κατά 11,9%. Αντίθετα στο Παρίσι μειώθηκαν κατά 2,1% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close