ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Black Friday: Πάνω από 2 εκατ. Έλληνες σχεδιάζουν να ψωνίσουν φέτος

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, ο τζίρος των καταστημάτων από τη φετινή Black Friday στην Ελλάδα, εκτιμάται στα επίπεδα των 280-300 εκατ. Οι αγορές αυτές, λόγω του lockdown, θα γίνει φέτος ψηφιακά.

Πάντως, τα δύο τρίτα (73%) των Ελλήνων καταναλωτών απαντούν ότι δεν σχεδιάζουν να κάνουν αγορές τη φετινή Black Friday. Από το υπόλοιπο 27%, το 18% (περίπου τα 2/3) σκόπευαν να κάνουν τις αγορές τους ούτως ή άλλως από ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω Διαδικτύου. Επίσης, ένα ποσοστό 8% σκόπευε να κάνει τις αγορές του μέσω φυσικών καταστημάτων, η πλειοψηφία των οποίων είναι πλέον κλειστά.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Αυτή η μέτρηση αντιστοιχεί σε περίπου 2,3 εκατ. καταναλωτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα πραγματοποιήσουν αγορές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (η οποία τα τελευταία χρόνια είθισται να διαρκεί αρκετές ημέρες). Όσον αφορά τη μέση δαπάνη, εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο αυτά τα 2,3 εκατ. καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν αγορές αξίας περίπου 140 ευρώ κατά μέσο όρο.

Από τους Έλληνες που δηλώνουν ότι θα ψωνίσουν κατά τη φετινή Black Friday ένα ποσοστό 32% εκτιμά ότι θα κάνει μικρές αγορές, μέχρι €50. Στο μεταξύ, το 27% απαντά ότι θα προχωρήσει σε αγορές από €51 έως €100.

swell adv 2021

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 9% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα κάνει μεγάλες αγορές άνω των €500. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό του καταναλωτικού κοινού έχει αναβάλει σημαντικές οικιακές ανάγκες μέχρι να επιτύχει καλύτερες προσφορές. Με αυτά τα δεδομένα ο εκτιμώμενος τζίρος-πωλήσεις για τις επιχειρήσεις, με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

H μέτρηση στην κυλιόμενη έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 850 ατόμων την περίοδο 2 έως 3 Νοεμβρίου 2020, πριν δηλαδή από την απαγόρευση λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων του λιανεμπορίου. Αντικείμενο της έρευνας ήταν οι καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών λόγω της εμφάνισης του ιού CODID-19 στην Ελλάδα, με έμφαση στην αγορά της Black Friday.

Μέση δαπάνη

Από τους Έλληνες που δηλώνουν ότι θα ψωνίσουν κατά τη φετινή Black Friday ένα ποσοστό 32% εκτιμά ότι θα κάνει μικρές αγορές, μέχρι €50. Στο μεταξύ, το 27% απαντά ότι θα προχωρήσει σε αγορές από €51 έως €100.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 9% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα κάνει μεγάλες αγορές άνω των €500. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό του καταναλωτικού κοινού έχει αναβάλει σημαντικές οικιακές ανάγκες μέχρι να επιτύχει καλύτερες προσφορές. Με αυτά τα δεδομένα ο εκτιμώμενος τζίρος-πωλήσεις για τις επιχειρήσεις, με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η μέτρηση στην κυλιόμενη έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 850 ατόμων την περίοδο 2 έως 3 Νοεμβρίου 2020, πριν δηλαδή από την απαγόρευση λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων του λιανεμπορίου. Αντικείμενο της έρευνας ήταν οι καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών λόγω της εμφάνισης του ιού CODID-19 στην Ελλάδα, με έμφαση στην αγορά της Black Friday.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι η συνεχιζόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας, θα αυξήσει σίγουρα το ποσοστό των πωλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστεί ουσιαστικά το ύψος των συνολικών πωλήσεων» τονίζει το ΙΕΛΚΑ.

blackFriday2


Σχετικά άρθρα

Back to top button