ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ: Επενδύσεις τρία δισ. ευρώ από ενεργειακούς κολοσσούς έως το 2020

Εάν επιχειρούσε κανείς να περιγράψει τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα τολμούσε να ισχυριστεί ότι η εικόνα προϊδεάζει με μια χώρα που έχει εξέλθει από την κρίση και έχει ξαναμπεί στα ραντάρ μεγάλων διεθνών κολοσσών.

ΑΠΕ: Επενδύσεις τρία δισ. ευρώ από ενεργειακούς κολοσσούς έως το 2020 2

Οι ΑΠΕ είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους τομείς της ελληνικής οικονομίας που επικρατεί μεγάλη κινητικότητα τόσο από επενδυτές που μέχρι σήμερα βρίσκονταν αποστασιοποιημένοι λόγω του country risk, όπως για παράδειγμα η Ισπανική Iberdrola όσο και από νέες εισόδους πανίσχυρων ομίλων διεθνώς, καθώς παραμένει μια ευρωπαϊκή αγορά που οι ταρίφες για τα έργα παραμένουν ακόμη υψηλές.

Το ενδιαφέρον ωστόσο δεν προέρχεται μόνο από τις παραδοσιακές εταιρείες παραγωγής ενέργειας όπως είναι η Γερμανική ΑΒΟ, η οποία έχει αναπτύξει τελευταία ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων στην ελληνική αγορά αποκτώντας πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε δύο εταιρείες της οικογένειας Δομαζάκη (Creta Farms) ή αντίστοιχα η πορτογαλική ΔΕΗ (EDP) και η γαλλική EdF, από τους ισχυρούς παίκτες που συμμετέχουν ενεργά στους διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ.

ΑΠΕ: Επενδύσεις τρία δισ. ευρώ από ενεργειακούς κολοσσούς έως το 2020 3

Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι επαφές από αμερικανικές εταιρείες που επιδιώκουν διείσδυση στην ελληνική αγορά, μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και fund ακόμη και εταιρείες από το Αbu Dhabi, οι οποίες επενδύουν στην πράσινη ενέργεια και οργώνουν την Αθήνα, αναζητώντας ευκαιρίες σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα ή στήνοντας δικά τους γραφεία. Yπολογίζεται ότι η αξία των διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 2.600 MW θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ έως το 2020.

Στη μάχη και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Ανάμεσα σε αυτούς που εκδηλώνουν, ισχυρό ενδιαφέρον συγκαταλέγεται –μεταξύ άλλων – και ο ενεργειακός κολοσσός της Νορβηγικής Statoil. Η εταιρεία η οποία πλέον έχει μετονομαστεί σε Equinor, έχει αναπτύξει τα πρώτα πλωτά αιολικά πάρκα σε όλο τον κόσμο και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, τον επόμενο μήνα προγραμματίζεται κοινή εκδήλωση της Νορβηγικής Πρεσβείας και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Για τα off shore αιολικά, η κουβέντα σε πολιτικό επίπεδο διακόπηκε στην αρχή της κρίσης από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ επιδιώκει να ανοίξει ξανά το θέμα, με την προοπτική τα θαλάσσια πάρκα να ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση των ΑΠΕ που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.Πηγή
Newmoney.gr

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close