ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η εφαρμογή για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Άνοιξε και επισήμως η ηλεκτρονική «αυλαία» για την ξεχωριστή υποβολή από φέτος των φορολογικών δηλώσεων των συζύγων, καθώς από χθες ήδη τέθηκε σε λειτουργία η ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας κάθε έγγαμος φορολογούμενος μπορεί για πρώτη φορά στα χρονικά να επιλέξει αν θα υποβάλει ατομικά την δήλωσή του και όχι ως νοικοκυριό, όπως ίσχυε ως τώρα για όλους.

Άνοιξε η εφαρμογή για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις 2

Η επιλογή των χωριστών δηλώσεων είναι προαιρετική και όχι αναγκαστική. Θα πρέπει να γίνεται αίτηση από έναν εκ των δύο συζύγων έως τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης, στην διεύθυνση:

https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses

Άνοιξε η εφαρμογή για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις 3

Η αίτηση μπορεί να γίνει μονομερώς, χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση του άλλου συζύγου. Εάν το επιλέξει ο ένας εκ των συζύγων, ο άλλος σύζυγος ενημερώνεται από την ΑΑΔΕ με e-mail στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει στη διάθεσή της.

Ωστόσο η ΑΑΔΕ προειδοποιεί:

H γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης δεν μπορεί να ανακληθεί μετά τις 28 Φεβρουαρίου. «Διορθώσεις» μπορούν να γίνουν αποκλειστικά μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η εφαρμογή αυτή δεν αφορά τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, ούτε φορολογούμενους σε διάσταση, πτώχευση και δικαστική συμπαράσταση.

Πότε συμφέρει και πότε όχι

Καθώς η δήλωση δεν ανακαλείται, μέχρι 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να σταθμίσουν όλα τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους από την χωριστή υποβολή δήλωσης.

Το κίνητρο για πολλούς θα είναι ότι αν ο ένας σύζυγος καλείται να πληρώσει ή χρωστά στην εφορία, ο άλλος θα εισπράττει κανονικά την επιστροφή φόρου που τυχόν δικαιούται και δεν θα την χάνει λόγω συμψηφισμού.

Επιπλέον θα επιλέξουν την ξεχωριστή δήλωση τα ζευγάρια σε διάσταση ή όσοι δεν τηρούν «κοινό ταμείο» και έχουν λόγους να κρατούν την μυστικότητα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεών ή άλλων περιουσιακών τους στοιχείων.

Από την άλλη πάντως, όπως επισημαίνει ο φοροτεχνικός κύριος Ηλίας Χατζηγεωργίου, ανακύπτουν και πολλαπλοί κίνδυνοι που μπορεί να συνεπάγονται επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις για το νοικοκυριό.CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close