ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβότερα τα προϊόντα από την Βρετανία λόγω Brexit

Tα τελωνεία στην Ελλάδα να επιβάλλουν ήδη βαρύτατους δασμούς στις παραγγελίες λόγω Brexit

Πέρα από τις προβληματικές πλέον εξαγωγές από την Ελλάδα προς τη Μεγάλη Βρετανία, από τις πρώτες ημέρες του 2021 άρχισαν να γίνoνται εμφανείς στους καταναλωτές οι συνέπειες του Brexit.

Οι νέοι κανονισμοί δείχνουν ήδη να επηρεάζουν περισσότερο τις μικρότερες επιχειρήσεις αλλά και τους κολοσσούς, όπως η Amazon και το Ebay ενώ μένει να επιβεβαιωθεί το πιθανότερο σενάριο της επιβολής δασμών και ΦΠΑ σε μεταχειρισμένα προϊόντα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

caffeine adv2020b

Η επιβεβαίωση της ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη προετοιμάσει το κοινό που προβαίνει σε αγορές από τη Βρετανία για τη δυσάρεστη έκπληξη.

neratzoulis neo

Σε ειδική ενημέρωση αναφέρει ότι το Brexit έχει τις εξής άμεσες συνέπειες, από την 1η Ιανουαρίου 2021:

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται «τρίτη χώρα» για τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 (εφεξής ΕΕ27),
  • Δεν υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ27,
  • Απαιτούνται τελωνειακές διατυπώσεις για τη διακίνηση των εμπορευμάτων μεταξύ των δύο μερών,
  • Το ΗΒ δεν θα έχει πρόσβαση στα τελωνειακά συστήματα πληροφορικής της ΕΕ27, πλην της πρόσβασης στο NCTS ως χώρα της κοινής διαμετακόμισης.
  • Κατά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου το ΗΒ προσχωρεί αυτόνομα στη σύμβαση περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης και ως εκ τούτου μπορεί να κάνει χρήση του καθεστώτος κοινής διαμετακόμισης και να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στο Νέο Μηχανογραφημένο Σύστημα Διαμετακόμισης (NCTS) και σε άλλα σχετικά συστήματα ως συμβαλλόμενο μέρος της εν λόγω σύμβασης.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ καταλήγει «Κατά συνέπεια, πλέον, η διακίνηση των εμπορευμάτων από την Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίθετο θα αντιμετωπίζεται διαδικαστικά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες, γεγονός που συνεπάγεται την υποχρεωτική πλέον τήρηση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων για εμπορεύματα με προορισμό ή προέλευση το Ηνωμένο Βασίλειο».

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button