Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτό θα είναι το e-περιουσιολόγιο

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Μετά από πολλά χρόνια ξεκινά η υλοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο ωστόσο θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2018. Το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, ανέρχεται στα 482.688 ευρώ.

Όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν σταδιακά να συμπληρώσουν όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία στο περιουσιολόγιο, από τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, χρυσό ακόμα και… άλογα εφόσον διαθέτουν. Με το τρόπο αυτό οι ελεγκτικές αρχές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κάθε φορολογούμενου και θα μπορούν να διαπιστώσουν αν κάποια σημαντική μεταβολή στην περιουσία τους δικαιολογείται ή όχι.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Το e-περιουσιολόγιο, στο οποίο οι Έλληνες θα δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, θα συνδέεται με όλα τα πληροφοριακά συστήματα και αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως και με αυτά των άλλων φορέων του δημοσίου. Έτσι θα προσφέρει την δυνατότητα άμεσων διασταυρώσεων για την επιτάχυνση των ελέγχων.

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αντικείμενό του είναι η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος που αποσκοπεί στη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών, οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και των νομικών οντοτήτων.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Ενδεικτικά πρόκειται για: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια και μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους, κινητά μεγάλης αξίας και άλλα.

«Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση. Επίσης, διευκρινίζεται ότι: « Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις, ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι. Στους φορολογούμενους παρέχεται πρόσβαση και η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση περιουσιακών του στοιχείων. Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό αυτό περιβάλλον θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής. Θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή των επενδύσεων. Επιπλέον θα αποτελέσει εργαλείο για την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».

Zuper Service

Το σύστημα, θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή και άλλων φορέων ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

Μεταξύ άλλων, όπως προκύπτει από την απόφαση στο e-περιουσιολόγιο:

– Τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης θα μπορούν να εισάγουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία μακροπρόθεσμα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

– Θα προβλέπεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενο από τον ίδιο ή από τους χρήστες της φορολογικής διοίκησης.

– Θα ενσωματώνονται τροποποιήσεις λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.

– Θα καταχωρούνται περιουσιακά στοιχεία τα οποία προκύπτουν μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

– Θα προσφέρεται η δυνατότητα αναλυτικής ή και συγκεντρωτικής επεξεργασίας των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

– θα προβλέπεται η δυνατότητα επεξεργασίας και αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογούμενων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

– Θα προβλέπεται η δυνατότητα διασταύρωσης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button