ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδεια μητρότητας: Αυξάνεται από 6 σε 9 μήνες

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Σε εννέα μήνες, από έξι που είναι μέχρι σήμερα, αυξάνεται η άδεια μητρότητας σύμφωνα με την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ προβλέπεται και η ταυτόχρονη καταβολή του επιδόματος μητρότητας.

Η αύξηση στην άδεια μητρότητας αποτελεί ένα από τα 21 μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός και την συμπεριέλαβε στις μόνιμες παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2023, αφού προηγηθεί η ψήφιση της νέας ρύθμισης.

“ΧΡΥΣΟΣ

Όπως αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης, στόχος είναι η στήριξη της οικογένειας, η αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Μέχρι στιγμής ο νόμος προβλέπει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας χρονικής διάρκειας έξι μηνών, η οποία στις εργαζόμενες μητέρες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού-λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας, εφ’ όσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση της ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της.

“IN_AND_OUT

Το δικαίωμα της λήψεως ειδικής εξάμηνης άδειας προστασίας μητρότητας ασκείται με αίτηση που υποβάλει η ίδια η δικαιούχος ή δι’ αντιπροσώπου στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ εντός 60 ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αδειών.

Οι αποδοχές κατά τη διάρκεια της άδειας

Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Mechanical Solutions

Όσον αφορά στο επίδομα αδείας, ο εργοδότης καταβάλει τη διαφορά που προκύπτει από την καταβαλλόμενη από τον ΟΑΕΔ αναλογία επιδόματος αδείας, ενώ η καταβολή τόσο των αποδοχών, όσο και του επιδόματος αδείας γίνεται παράλληλα με την άσκηση του δικαιώματος της εργαζόμενης σε ετήσια κανονική άδεια.

Η δε υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων περιορίζεται στο διάστημα προ και μετά του εξαμήνου της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας που γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/1981

Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΕΦΚΑ. Ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να αποδίδει τις προβλεπόμενες εισφορές για τον κλάδο σύνταξης, παρακρατώντας την προβλεπόμενη εργατική εισφορά που βαρύνει τον εργαζόμενο μαζί με την εργοδοτική εισφορά που βαρύνει τον ΟΑΕΔ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button