Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι 25% πάνω το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Η αγορά προσδοκά την καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, και του στοχευμένου επιδόματος των 200 ευρώ.

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο έως και 30% σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίο, εκτιμά το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής (ΠΕΣΑ), επισημαίνοντας ότι η πασχαλινή εορταστική περίοδος είναι μικρής διάρκειας και δεν υπερβαίνει τα 1,5 δισ. ευρώ σε τζίρο, συνεπώς δεν επαρκεί για να «αναστήσει» την ελληνική αγορά.

Ως ενδεικτική αναφέρεται η χθεσινή Κυριακή των Βαΐων στη διάρκεια της οποίας παρατηρήθηκε ότι οι καταναλωτές ήταν μουδιασμένοι και η κατανάλωση περιορισμένη, παρά την αυξημένη κίνηση μπροστά στις βιτρίνες των καταστημάτων και στις αγορές τροφίμων. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αττικής, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές και ο μέσος όρος επισκεψιμότητας στα μαγαζιά, μονοψήφιος.

Σύμφωνα με το ΠΕΣΑ ο εμπορικός κόσμος έχει προετοιμαστεί και για αυτή την «ιδιάζουσα», όπως τη χαρακτηρίζει, εορταστική περίοδο της νέας κρίσης που έχει δημιουργήσει το ενεργειακό και διατροφικό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επισημαίνει ότι από την πλευρά τους οι έμποροι έχουν απορροφήσει ό, τι ήταν δυνατό από τις ανατιμήσεις και εκφράζει αισιοδοξία ότι παρά το κόστος της ενέργειας, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, γεγονός που έχει επιδράσει στις καταναλωτικές νέες συνήθειες, η αγορά θα κινηθεί περισσότερο από το προηγούμενο διάστημα, καθώς ο καταναλωτής θα προμηθευτεί, έστω και τα αναγκαία, για να περάσει τις γιορτινές μέρες που προσδιορίζει το Ελληνικό Πάσχα.

Τονωτική ένεση το δώρο Πάσχα και το επίδομα ακρίβειας

Το ΠΕΣΑ τονίζει ότι η αγορά προσδοκά τη Μ. Εβδομάδα την καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, και του στοχευμένου επιδόματος των 200 ευρώ συνολικού ύψους 324 εκατ. ευρώ σε 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες και με δικαιούχους 1,4 εκατ. νοικοκυριά. Διευκρινίζει ότι μετά τη Μεγάλη Τετάρτη η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη για το τι μπορεί να διεκδικήσει φέτος η αγορά από τον συνήθη των τελευταίων ετών τζίρο Πάσχα του 1,5 δισ. ευρώ.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Μέχρι 25% ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι

Όπως εκτιμά το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο φέτος μέχρι και 25%. Συνυπολογίζοντας τις αυξήσεις σε άλλα είδη -πασχαλινά δώρα κ.λπ.- υπολογίζει ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις της Ανάστασης θα φτάσουν φέτος τα 300 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Ήδη στη χονδρική, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών της ΟΚΑΑ, οι τιμές στο αρνί κυμαίνονται μεταξύ 7 και 8,5 ευρώ το κιλό, ενώ για το κατσίκι διαμορφώνονται μεταξύ 7,5 και 9,5 ευρώ το κιλό. Οι έμποροι εκτιμούν ότι, με βάση αυτές τις τιμές, ο οβελίας θα ξεπεράσει φέτος τα 13 ευρώ το κιλό, από τα 12 ευρώ πέρυσι. Επίσης, φέτος τα διαθέσιμα αμνοερίφια είναι περιορισμένα, λόγω μειωμένων εισαγωγών, με τους παραγωγούς να διεκδικούν τιμές αρκετά αυξημένες από πέρσι.

Zuper Service

Σημαντικές είναι και οι ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα που φτάνουν το 15%, με ορισμένα είδη να ξεπερνούν το 30%, ενώ οι αυξήσεις σε τυροκομικά ξεπερνούν το 7%, και σε σοκολατοειδή και αρτοσκευάσματα, τσουρέκια, κουλουράκια οι αυξήσεις κυμαίνονται από 7% έως 15%.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο έως και 30% σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα εποχικά δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, σοκολατοειδή, παιδική ένδυση και υπόδηση, που αποτελούν μεγάλο μέρος των πασχαλινών εορταστικών δαπανών.

Οι κεντρικές και περιφερειακές αγορές της Αττικής, παρά τις πολλές δυσκολίες, τις ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος, που έχουν υποστεί όλες οι επιχειρήσεις, εγγυώνται την απόλυτη επάρκεια όλων των πασχαλινών ειδών και τροφίμων για τους καταναλωτές, είτε φύγουν για Πάσχα στο χωριό, είτε μείνουν στο Λεκανοπέδιο».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button