ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το υπουργείο Πολιτισμού «ξέχασε» το έτος Καζαντζάκη;

Τελευταία ενημέρωση:

Έτος Νίκου Καζαντζάκη έχει κηρύξει το 2017 ο τέως υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς. Φαίνεται όμως πως τόσο ο ίδιος όσο και η διάδοχός του κα Λυδία Κονιόρδου, δεν ασχολήθηκαν με τίποτα άλλο. Έτσι, μέχρι στιγμής, όσο και να ανατρέξει κανείς στα έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού, δεν θα ανακαλύψει τη σύσταση επιτροπής για το συγκεκριμένο Έτος.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε γεννηθεί το 1883 στο Ηράκλειο Κρήτης και πέθανε στην ξενιτιά το 1957, φέτος δηλαδή συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τον θάνατό του. Το υπουργείο Πολιτισμού είχε κηρύξει Έτος Καζαντζάκη και το 2007, με εκδηλώσεις που είχαν οργανωθεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Όμως το ΕΚΕΒΙ έχει κλείσει πριν από χρόνια, κι έτσι ουδείς γνωρίζει ποιος θα είναι φέτος ο οργανωτικός φορέας του Έτους.

Το 2015 η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς δεν είχε κηρύξει έτος, παρότι αναπληρωτής υπουργός ήταν τους πρώτους μήνες ένας δημοσιογράφος του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ, ο Νίκος Ξυδάκης. Στη συνέχεια, η δεύτερη φορά αριστερά, κήρυξε δια του κ. Μπαλτά το 2016 ως Έτος Μόραλη. Αν δεν έχετε συγκρατήσει εκδηλώσεις οργανωμένες για αυτό τον τόσο σπουδαίο καλλιτέχνη, δεν φταίτε εσείς. Το υπουργείο δεν φρόντισε να γίνει τίποτα.

Ερχόμαστε στο Έτος Καζαντζάκη. Η απόφαση ελήφθη τον Μάρτιο του 2016, μετά από πρόταση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και των Εκδόσεων Καζαντζάκη. Ο κ. Μπαλτάς, αντί να φροντίσει να συγκροτήσει επιτροπή για τη διεξαγωγή του τιμητικού έτους, όρισε απλώς στην υπουργική απόφαση πως το υπουργείο θέτει υπό την αιγίδα του όλες  τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του αφιερωματικού αυτού έτους (όπως λέμε: μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα).

Οι φορείς που έκαναν την πρόταση, έχουν προγραμματίσει ήδη πολλές εκδηλώσεις, όμως αυτό δεν αρκεί και σε καμία περίπτωση δεν αποσείει τις ευθύνες της πολιτείες. Τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και το υπουργείο Παιδείας, πρέπει οπωσδήποτε να συνεργαστούν για την κατάρτιση συγκεκριμένου προγράμματος. Εκτός από τις συνέργειες που απαιτούνται ανάμεσα σε διάφορους φορείς ώστε να τιμηθεί η μνήμη του σπουδαίου συγγραφέα και διανοητή, χρειάζεται και η ενεργός ανάμιξη των φορέων της εκπαίδευσης στη δεύτερη και τρίτη βαθμίδα. Ποιος άραγε θα τα κάνει όλα αυτά;

Πάντως, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, το «Εργαστήριο για τη μελέτη της Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Τμήματος της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης οργάνωσαν συνέδριο με θέμα ««Η Θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό». Το διεθνές αυτό συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, από τις 20 έως και τις 22 Οκτωβρίου 2017.

Σκοπός του  είναι να διερευνήσει και να αποτυπώσει τη θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, όλων των βαθμίδων, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η ανάδειξη διαφόρων εκδοχών πρόσληψης του συγγραφέα στη διδασκαλία και στην έρευνα, η εξαγωγή συμπερασμάτων από τη σύγκριση-συσχετισμό της κατάστασης στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και η προώθηση δημιουργικού διαλόγου σχετικά με την υφιστάμενη και την επιθυμητή αξιοποίηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close