ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το σπίτι της Ευρωπαϊκής ιστορίαςΤο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας φιλοξενείται στο ανακαινισμένο κτήριο Ίστμαν, στο κατάφυτο πάρκο του Λεοπόλδου. Το πάρκο, έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, βρίσκεται στον χώρο του παλαιού βασιλικού ζωολογικού κήπου και είναι ανοικτό για το κοινό από το 1880.

Ο χώρος πλημμυρίζει από μια ιστορική και αισθητική αύρα, που δυστυχώς σπανίζει στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η γραφική λίμνη του φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας και αποτελεί έναν φυσικό θησαυρό. Το πάρκο διαθέτει επίσης χώρο για πικ-νικ και για καθήμενους. Το κτήριο του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας έχει ανακαινιστεί με σεβασμό στην αρχική μορφή του, της δεκαετίας του 1930, όταν στέγαζε οδοντιατρική κλινική για άπορα παιδιά.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Για την ιστορία…

Η ιδέα της δημιουργίας ενός μουσειακού χώρου και πολιτιστικού φορέα της Ευρώπης, ο οποίος θα συγκεντρώνει σε ένα χώρο τον ευρωπαϊκό ιστορικό πλούτο, γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου. 14 χρόνια πριν, το 2007. Ο τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς-Γκερτ Πότερινγκ, είχε τοποθετηθεί, σημειώνοντας την αξία οι Ευρωπαίοι, μέσα από την ιστορική γνώση, να ακολουθήσουν την καλύτερη δυνατή ευρωπαϊκή πορεία στο παρόν και το μέλλον. Ένα χρόνο μετά, συγκροτήθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ανέλαβε να κάνει το όραμα πραγματικότητα. Έτσι τον Ιούνιο του 2009 το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε τη διάθεση του κτιρίου Ίστμαν για το μελλοντικό μουσείο. Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας άνοιξε τις πόρτες του στις 6 Μαΐου του 2017.

swell adv 2021

Κάτι παραπάνω από ένα μουσείο

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Με αντικείμενα και άλλα τεκμήρια κάθε είδους, θα προσφέρει ένα ταξίδι στην ιστορία της Ευρώπης, κυρίως του 20ου αιώνα, με αναδρομή στις εξελίξεις και στα γεγονότα παλαιοτέρων περιόδων που παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημασία για όλη την ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτό, η ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα παρουσιάζεται σε όλη της τη μοναδικότητα και πολυπλοκότητα.

Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας επικεντρώνεται στους επισκέπτες και είναι ανοιχτό σε όλους, σύμφωνα με την πολιτική του Κοινοβουλίου για την προσβασιμότητα. Για τον λόγο αυτό, το κύριο περιεχόμενό του διατίθεται σε τουλάχιστον 24 γλώσσες, τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Η πολυγλωσσία νοείται ως έκφραση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στην Ευρώπη, και το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας επιδιώκει να βιώσουν οι επισκέπτες την εμπειρία της πολυγλωσσίας, ως ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ιδρύματος.

Περιλαμβάνει μια μόνιμη έκθεση που ξεκινάει από το πώς συγκροτήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ποιες ήταν οι αξίες, τα γεγονότα και τα θεμέλια όρισαν την Ευρώπη και την οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση. Από την εκβιομηχάνιση, τις επαναστατικές αλλαγές, την Ευρώπη ως κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πρωταγωνιστή, μέχρι τις ανείπωτες καταστροφές δύο Παγκοσμίων Πολέμων την μεταπολεμική διαίρεση του ψυχρού πολέμου, πού κι πώς πορεύεται η Ευρώπη στο παρόν και το μέλλον. Η μόνιμη έκθεση συμπληρώνεται από περιοδικές εκθέσεις και αφιερώματα Το Σπίτι έχει αποστολή τη διάδοση ιστορικών γνώσεων σχετικά με την Ευρώπη και την ενθάρρυνση του δημόσιου διαλόγου σχετικά με την δραστική επίδραση του παρελθόντος στο σημερινό κόσμο. Πλήθος τεκμηρίων, επιστημονικών άρθρων και ερευνών συνδράμουν στο έργο του Μουσείου.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button