Πολιτισμός

Το κρυμμένο μυστικό της Αγίας Πελαγίας

Ένα αρχαίο μυστήριο βρίσκεται κοντά στη λύση του με υποσχέσεις για συναρπαστικές αποκαλύψεις. Αφορμή ήταν και είναι ένα έργο αιχμής γι” αυτή την περιοχή του Μαλεβιζίου, που, όπως αποδείχτηκε, έκρυβε ένα μυστικό αιώνων στα «σεντούκια» της ιστορίας.

Την αλήθεια πίσω από τους θρύλους και τις ιστορικές μαρτυρίες για μια από τις σπουδαιότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης, την Απολλωνία, ή τη γνωστή σήμερα ως Αγία Πελαγία. Το πρώτο κομμάτι του πάζλ είχε μπει τη δεκαετία του 1970 και τώρα χάρη στις παραξενιές της τύχης ψηφίδα, την ψηφίδα, συμπληρώνεται η εικόνα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δήμος Μαλεβιζίου έβαλε ολοταχώς μπροστά τις μηχανές για την κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού της περιοχής. Κατά τις εργασίες θεμελίωσης το χώμα άρχισε να αποκαλύπτει θησαυρούς και πιο συγκεκριμένα τμήμα ενός εκτεταμένου νεκροταφείου της αρχαίας πόλης, από την οποία γνωρίζαμε λιγοστά αλλά σημαντικά στοιχεία χάρη στις ιστορικές μαρτυρίες και τη συσχέτισή τους με τα πρώτα ανασκαφικά ευρήματα που έφερε στο φως ο Στυλιανός Αλεξίου. Επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τα πορίσματα της επιτόπιας έρευνας του Ταραμέλι, ο οποίος ανακάλυψε τυχαία μια μοναδική επιτύμβια στήλη της κλασικής εποχής από νησιωτικό μάρμαρο, η οποία χρονολογείται τον 5ο π.Χ. αιώνα και εικονίζει νεαρό τοξότη, καθώς και τις αναφορές του ανασκαφέα της Κνωσού Άρθουρ Έβανς στις αρχές του 20ού αιώνα.

Χρυσή τομή


Μόλις οι εκσκαφείς που άνοιγαν τα θεμέλια για την κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού έφεραν στο φως τους πρώτους τάφους μετά από αιώνες σήμανε συναγερμός στο Δήμο, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του δημάρχου κ. Κώστα Μαμουλάκη, ο οποίος ξεκίνησε επαφές με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Πηγή: Νέα Κρήτη


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button