ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα πορτρέτα 50 σημαντικών γυναικών από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Τα πορτρέτα 50 σημαντικών γυναικών που προσέφεραν στους τομείς των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή, παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: 50 ΑΤΡΟΜΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων της γραφίστρια και συγγραφέως Ρέιτσελ Ιγκνοτόφσκι με υπέροχη -σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έκδοσης- εικονογράφηση, με πρωτότυπες εικόνες στο οποίο ο αναγνώστης θα βρει επίσης πληροφορίες γύρω από συναφή θέματα, όπως τα όργανα ενός εργαστηρίου και τα ποσοστά των γυναικών που εργάζονται σήμερα, στους κλάδους STEM, ενώ συμπληρώνεται με ένα εικονογραφημένο γλωσσάρι επιστημονικών όρων.

caffeine adv2020b

Στις γυναίκες-πρωτοπόρους που παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου, περιλαμβάνονται γνωστές προσωπικότητες της επιστήμης, όπως η πρωτευοντολόγος Τζέιν Γκούντολ, καθώς και λιγότερο γνωστές μορφές όπως η Κάθριν Τζόνσον, η Αφροαμερικανίδα φυσικός και μαθηματικός που υπολόγισε την τροχιά του διαστημοπλοίου Απόλλων 11 το οποίο έφτασε στη Σελήνη το 1969.

Τα θαυμαστά επιτεύγματα όλων αυτών των θαρραλέων γυναικών, που ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις που αντιμετώπισαν από το κοινωνικό τους περιβάλλον, αποτελούν μια πολύτιμη πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές γυναικών μηχανικών, βιολόγων, μαθηματικών, γιατρών, αστροναυτών και φυσικών.

neratzoulis neo

Στόχος της Ρέιτσελ Ιγκνοτόφσκι που σπούδασε στο γραφιστικό τμήμα της Σχολής Τεχνών Τάιλερ το 2011 είναι το βιβλίο της να ωθήσει πολλά κορίτσια και γυναίκες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Η ίδια έχει το πάθος να παίρνει δύσκολες πληροφορίες και να τις κάνει διασκεδαστικές και προσιτές σε όλους, καθώς και να δημιουργεί εκπαιδευτικά έργα τέχνης.

Σύμφωνα με τα βιογραφικά της στοιχεία «εμπνέεται από την ιστορία και την επιστήμη και πιστεύει ότι η εικονογράφηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να κάνει τη μάθηση συναρπαστική. Χρησιμοποιεί τη δουλειά της για να διαδώσει το μήνυμά της για την εκπαίδευση, την επιστημονική γνώση και τις ικανές γυναίκες».

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button