ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Κνωσό χρησιμοποιήθηκαν τα πρώτα ποτήρια μιας χρήσηςΕνα φλιτζάνι μιας χρήσεως βρίσκεται στην γκαλερί ενός μουσείου, εντελώς άθικτο παρόλο που έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από την κατασκευή του.

Αλλά αυτό δεν είναι μια εικόνα από το μέλλον – πρόκειται για μια κούπα ηλικίας 3.600 ετών, σχεδιασμένη για να πεταχτεί μετά από μόλις μια χρήση, η οποία αναμένεται να γίνει έκθεμα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το πήλινο φλιτζάνι, σύμφωνα με το CNN, κατασκευάστηκε από τους Μινωίτες – έναν από τους πρώτους προηγμένους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς – μεταξύ 1.700 και 1.600 π.Χ. στην Κρήτη.

Χιλιάδες δοχεία, σχεδιασμένα για την αποθήκευση κρασιού, έχουν ανακαλυφθεί σε αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα φλιτζάνια αυτά κατασκευάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά και στη συνέχεια να καταλήξουν στα σκουπίδια μετά από γιορτές.

swell adv 2021

«Η ελίτ έδειχνε τον πλούτο και το στάτους της, πραγματοποιώντας μεγάλα πάρτι, γιορτές και φεστιβάλ», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA Media η έφορος του Βρετανικού Μουσείου, Τζούλια Φάρλεϊ.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

«Πολλοί άνθρωποι παρευρίσκονταν σε αυτές τις δεξιώσεις και, όπως συμβαίνει και σήμερα, κανείς δεν ήθελε να πλύνει τα πιάτα» πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι μπορεί να ξαφνιαστούν, μαθαίνοντας ότι τα πιάτα μιας χρήσης δεν είναι εφεύρεση της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας μας, αλλά στην πραγματικότητα εντοπίζονται χιλιάδες χρόνια πίσω» εξήγησε η ίδια.

«3.500 χρόνια πριν, οι Μινωίτες τα χρησιμοποιούσαν για έναν πολύ παρόμοιο λόγο με σήμερα: να σερβίρουν ποτά σε πάρτι. Η μόνη διαφορά είναι το υλικό», είπε.

Και πρόσθεσε: «Με τα κεραμικά να αποτελούν ένα ανώτερο υλικό για εμάς σήμερα, φαίνεται περίεργο που οι Μινωίτες τα πετούσαν μετά από μία μόνο χρήση. Αλλά όπως το πλαστικό σήμερα, ο πηλός ήταν άμεσα διαθέσιμος, φτηνός, εύκολος στην χρήση. Ωστόσο, όπως και με τα πλαστικά, ο πηλός παραμένει στο έδαφος για πάρα πολλά χρόνια».


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button