ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην «Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας» το Ευρωπαϊκό βραβείο αρχαιολογικής κληρονομιάς 2021 | +VideoΣτο Κίελο της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης της 27ης Ετήσιας Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχαιολόγων, στις 8 Σεπτέμβρη 2021, απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς για το έτος 2021 στην «Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας».

Η σημαντική αυτή διάκριση, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχαιολόγων καθιέρωσε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς το 1999. Μια ανεξάρτητη επιτροπή απονέμει το Βραβείο ετησίως για την εξαιρετική συμβολή στη δημιουργία γνώσεων αρχαιολογικής κληρονομιάς και τη διάδοσή της, καθώς και στην προστασία, δημοσιοποίηση και ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Αρχαιολογικής Κληρονομιάς.

Στην ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί την βράβευσή της από την Ενωση Ευρωπαίων Αρχαιολόγων η «Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας» σημειώνει:

swell adv 2021

«Το φθινόπωρο του 2018 με την αναγγελία αδειοδότησης εγκατάστασης αιολικού πάρκου μέσα στον ενιαίο αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού της Ιεράπετρας, ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες δημιουργήσαμε την Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας με στόχο να προστατέψουμε την  κληρονομιά του τόπου μας. Την κληρονομιά μας την βιώνουμε ως αδιάσπαστη ενότητα που περιλαμβάνει μνημεία, υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, το φυσικό περιβάλλον με την χλωρίδα και την πανίδα καθώς και τα  δημιουργήματα της αλληλεπίδρασης των προγόνων μας με το τοπίο.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Πραγματοποιήσαμε δράσεις ενημέρωσης στα χωριά, κινητοποιήσεις, προκαλέσαμε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, προσφύγαμε στην δικαστική εξουσία, μπήκαμε μπροστά για να αποτρέψουμε την παράνομη εγκατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο.

Αυτές οι προσπάθειες τριών χρόνων δικαιώθηκαν απρόσμενα με την αναγγελία απονομής στην συλλογικότητα μας του Βραβείου Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (Archaeological heritage) για το 2021 από την Ευρωπαϊκή Ενωση Αρχαιολόγων (ΕΑΑ). Μια σημαντική, και με διεθνή εμβέλεια, αναγνώριση που δεν μπορεί παρά να δώσει δύναμη σε μάς αλλά και σε όλες τις συλλογικότητες της χώρας που στέκονται απέναντι σε άνομα οικονομικά συμφέροντα και που, στο όνομα του κέρδους, περνούν σαν οδοστρωτήρες και αλλοιώνουν δια παντός το περιβάλλον και την κληρονομιά του τόπου μας.

Την ώρα που η Ελληνική Πολιτεία στέλνει τα ΜΑΤ, οι Αρχαιολόγοι της Ευρώπης μας βραβεύουν!

Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας 9-9-21»

Κινητοποιήσεις Κρήτη – Ιεράπετρα

Η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας είναι μια εθελοντική ανοικτή συλλογικότητα από πολίτες της τοπικής κοινωνίας του ισθμού Ιεράπετρας, από αρχαιολόγους και άλλους επιστήμονες, που τα τελευταία χρόνια έχει πρωτοστατήσει με πολυεπίπεδη δραστηριότητα στην προσπάθεια υπεράσπισης της αρχαιολογικής και φυσικο-ιστορικής τοπικής κληρονομιάς ως αδιάσπαστης ενότητας.

Κεντρικός στόχος της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας ήταν η προσπάθεια αποτροπής της ανατροπής του αναγνωρισμένου επίσημα Ενιαίου Αρχαιολογικού Χώρου του ισθμού Ιεράπετρας από την χωροθέτηση Βιομηχανικού Αιολικού Πάρκου εντός του μνημειακού συνόλου.

«Το βραβείο στην ουσία τιμά μια αδιάσπαστη οργανική ενότητα. Πρώτα απ’ όλα των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας , των επιστημόνων και του ίδιου του Ενιαίου αρχαιολογικού χώρου ως ιστορικό- φυσικό τοπίο», σημειώνει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Αρχαιολόγος Μανώλης Κλώντζας (Έδρα Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας-Unesco MASARYK University Ερευνητικό Επιστημονικό Κέντρο ARCHAIA Brno) και δραστήριο μέλος της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας.

«Είναι μια επιβράβευση των προσπαθειών μας ως επιτροπή για να διασωθεί η κληρονομιά μας από τις πιέσεις που ασκεί πάνω της η εποχή της Ανθρωποκαίνου και οι «εφήμερες ανάγκες» μας.

Η βράβευση αυτή δεν έρχεται μόνο στην Επιτροπή μας. Στην ουσία είναι μια βράβευση όλων των συλλογικοτήτων ανά την Ελλάδα και πέρα από αυτή που σε δύσκολες συνθήκες αγωνίζονται για την υπεράσπιση της ιδιαίτερης κληρονομιάς τους. Στην συλλογικότητα της Θεσσαλονίκης, της Εύβοιας, της Μάνης, σε αυτές των νησιών μας, μέχρι τα Άγραφα και την Κοιλάδα των Μουσών».


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button