ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο κώδικας νομοθεσίας για την προστασία αρχαιοτήτων

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ το καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε με τη νομοτεχνική βελτίωση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για το άρθρο 66, για το οποίο είχε ασκήσει κριτική η αντιπολίτευση κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η υπουργός ανέγνωσε επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης με την οποία διευκρινίζεται ότι κατά την επεξεργασία από αυτή του σχεδίου Κώδικα «ουδόλως επιδιώχθηκε η μη ποινικοποίηση των ειδικότερων πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεων των άρθρων 15 παράγραφος 5, 15Α και 16 του εν λόγω σχεδίου Κώδικα και πολύ περισσότερο της κακουργηματικού χαρακτήρα ιδιοποίησης αρχαίων (κλοπής, υπεξαίρεσης κ.λπ.)».

“ΧΡΥΣΟΣ

«Το λάδι από τις ελιές της ‘Αλτεως της Αρχαίας Ολυμπίας είναι πολιτιστικό αγαθό»

Απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, για τη «σοκαριστική δήλωση» του πρωθυπουργού ότι θα βγάλει «στο σφυρί» τις ελιές του αρχαιολογικού χώρου για να πουλάει λάδια σε τιμές ευκαιρίας, η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε:

“IN_AND_OUT

«Όταν το συγκεκριμένο λάδι προέρχεται από τις ελιές της ‘Αλτεως της Ολυμπίας δεν είναι διατροφικό και γαστρονομικό προϊόν, αλλά είναι πολιτιστικό αγαθό. Μέσα σε ειδική εμφιάλωση κοσμεί ούτως ή άλλως τα πωλητήρια του Οργανισμού, πουλιέται και αγοράζεται και είναι διαφήμιση για την ίδια την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Αν κανείς είναι τόσο κοντόφθαλμος και αυτό δεν το αντιλαμβάνεται, βεβαίως συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται».

Απαντώντας σε επικρίσεις ότι η κυβέρνηση διεκδικεί μόνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα και όχι άλλες αρχαιότητες, η κ. Μενδώνη απάντησε πως ό,τι είναι παράνομο με βάση τη συνθήκη της Unesco και τη Unidroit, διαχρονικά το υπουργείο Πολιτισμού «το ζητάει και το αποδεικνύει και επιστρέφεται στην Ελλάδα», ενώ συμπλήρωσε ότι επαναπατρισμοί είναι «δεκάδες εκατοντάδες».

Mechanical Solutions

Επίσης, αναφερόμενη στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «επαναλαμβάνει και θέτει -ο μόνος πρωθυπουργός τόσο ξεκάθαρα και στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο- ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι κλεμμένα, το μνημείο είναι “χάσκον”, απαιτεί την επανένωσή τους και σε καμία περίπτωση η χώρα μας δεν μπορεί να αναγνωρίσει νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο ή στην Αγγλία».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button