ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρόταση δωρεάς από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για τη μετατροπή του σπιτιού του Μίκη στον Γαλατά σε μουσείο

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Να συνδέσει το όνομά του με τον Μίκη Θεοδωράκη προσπαθεί ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, προσφέροντας χρηματοδότηση για την ανάδειξη του πατρικού σπιτιού του μουσικοσυνθέτη στον Γαλατά Χανίων.

Συνεπικουρούμενος από τον Δήμο Χανίων, ο οποίος εδώ και χρόνια αδυνατεί να αξιοποιήσει το σπίτι των Θεοδωράκηδων που του παραχώρησε ο ίδιος ο Μίκης, ο εφοπλιστής επιχειρεί να αναβαπτιστεί μέσω του πολιτιστικού κεφαλαίου της Κρήτης, αξιοποιώντας τη σύνδεση του μουσικοσυνθέτη με τα Χανιά και τον Γαλατά όπου είχε διαλέξει να βρίσκεται η τελευταία του κατοικία.

“ΧΡΥΣΟΣ

Ωστόσο, η τιμή που έκανε ο Μίκης στην Κρήτη φαίνεται πως δεν στάθηκε ικανή ώστε να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη μετατροπή του σπιτιού του σε ένα ψηφιακό μουσείο και χώρο μελέτης για το πολυσχιδές έργο του.

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης, κατά καιρούς είχαν αναζητηθεί πόροι για το έργο από φορείς της πολιτείας, χωρίς αποτέλεσμα. «Είχαμε συζητήσει με τη Γιάννα Αγγελοπούλου ως πρόεδρο της επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πρόσφατα προτείναμε την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» χωρίς επιτυχία», λέει ο κ. Γιαννακάκης, ενώ, όπως αναφέρει, «είχε ζητηθεί η συνδρομή τοπικών επιχειρηματιών και η επαφή με τον κ. Μαρινάκη έγινε μέσω του προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, που έχει επαγγελματική συνεργασία μαζί του».

“IN_AND_OUT

Η πρόταση Μαρινάκη εντάσσεται σε μια συστηματική προσπάθεια σύνδεσης της εικόνας του επιχειρηματία με τον πολιτισμό, όπως έκανε πριν από μερικά χρόνια με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου. Τότε είχε απαιτήσει να δημιουργηθεί και ειδική πτέρυγα μέσα στο μουσείο προς τιμήν του πατέρα του, Μιλτιάδη Μαρινάκη, ενώ η τελετή των εγκαινίων είχε πάρει ποδοσφαιρικό χαρακτήρα αφού στο μουσείο εμφανίστηκαν ακόμα και κασκόλ του Ολυμπιακού. Ο μουσικός Ρος Ντέιλι είχε μιλήσει για σύνδεση του Νίκου Καζαντζάκη με την «ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) μαφία», κάνοντας λόγο για «μεγάλη ντροπή».

Στην περίπτωση του Μίκη δεν έχουν ακόμα αναφερθεί ανταλλάγματα στον Β. Μαρινάκη, ωστόσο ήδη από ΜΜΕ προβάλλεται περίπου ως δεδομένη η αποδοχή της δωρεάς του και ο ίδιος ως ευεργέτης. Η σχετική μελέτη, προϋπολογισμού 380-440 χιλιάδων ευρώ, αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση επίπλων, Η/Μ εξοπλισμού και την ανάπτυξη πληροφοριακών και ηχητικών συστημάτων για τη μετατροπή του σπιτιού σε σύγχρονο χώρο μελέτης και μνήμης. Μάλιστα στην επιστολή προς τον Δήμο Χανίων, που συνυπογράφει και ο εφοπλιστής Ξενοφών Κωνσταντινίδης, δίνεται και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών. «Μας έχουν πει για ολοκλήρωση σε τρεις μήνες. Καταλαβαίνετε πως αν πηγαίναμε σε διαγωνισμό θα θέλαμε τουλάχιστον 18 μήνες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Με πληροφορίες από ΕΦ.ΣΥΝ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button