ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παράξενα μουσεία της Κύπρου. Το Μουσείο χαρουπιού

Η επαρχία Λεμεσού διαθέτει δυο χώρους όπου κανείς μπορεί να δει την εργασία που σχετίζεται με το χαρούπι.

caffeine adv2020b

1. Οι μύλοι χαρουπιών στη Λεμεσό χτίστηκαν αρχικά στις αρχές του 1900, όταν τα χαρούπια ήταν ένα από τα βασικά είδη που εξήγαγε η Κύπρος. Το μεγαλύτερο τμήμα του εξοπλισμού επεξεργασίας των χαρουπιών διασώζεται άθικτο και εκθέτεται σε ένα κτήριο που ανακαινίστηκε ώστε να συνδυάζει την αυθεντική ατμόσφαιρα του παρελθόντος με την εξελιγμένη αισθητική του παρόντος.

Το κέντρο, πιο γνωστό σαν Χαρουπόμυλος Λανίτη αποτελεί διαμόρφωση και αναπαλαίωση του αρχικού χώρου σ’ ένα συγκρότημα αποτελούμενο από τρεις διαφορετικές ενότητες με διάφορες δραστηριότητες (εκθεσιακοί χώροι, εστιατόρια, κλπ). Σε κεντρικό σημείο, υπάρχει η αναπαλαιωμένη μηχανή του Χαρουπόμυλου. 

neratzoulis neo

Το Μουσείο βρίσκεται πίσω από το μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού, Λεωφόρος Βασιλίσσης και είναι ανοικτό ολόχρονα. Η είσοδος είναι δωρεάν (τηλέφωνο : +357 25 342 123)..

2. Μουσείο Χαρουπιού και Παστελοποιείο – « Μαύρος Χρυσός » 

Το μουσείο είναι ένα πέτρινο παραδοσιακό κτίριο όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την επεξεργασία του χαρουπιού . Στο παστελοποιείο, το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο πίσω από το μουσείο μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την επίδειξη παρασκευής παστελιού και να δοκιμάσει διάφορα εδέσματα από χαρούπι. 

Διεύθυνση Οινοποιείου 15, Ανώγειρα, Λεμεσός

Λειτουργία Όλο το χρόνο, Καθημερινά 9.00- 19.00 (τηλέφωνο : + 357 25 222 357)

Είσοδος 3,00 ευρώ.

Η χαρουπιά είναι κυρίως μεσογειακό δέντρο και συναντιέται και στην Κύπρο. Καλλιεργείται για τα φρούτα του, τα χαρούπια, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 30 εκατοστά μήκος. Στην Κύπρο παράγεται από το χαρούπι το περίφημο παστέλλι. Παράγεται επίσης το χαρουπόμελο, το οποίο χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο της ζάχαρης. 

Για την παραγωγή του παστελιού, χρησιμοποιούμε την ίδια ποσότητα σουσαμιού και χαρουπόμελου, Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε λίγο φυτέλαιο μέχρι να ροδίσει. Βράζουμε το χαρουπόμελο σε χαμηλή φωτιά το μέλι για περίπου 10 λεπτά χωρίς να το ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε, μακριά από τη φωτιά, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το απλώνουμε μέχρι να κρυώσει λίγο για να είναι εύκολο το κόψιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Γενικά, το χαρούπι χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, στην κοσμητική, τη βιομηχανία χάρτου και τη φαρμακευτική.

Σήμερα, η απευθείας κατανάλωση του χαρουπιού είναι σπάνια.

Η Κύπρος παράγει το 5% της παγκόσμιας παραγωγής χαρουπιών.

Χαρουπόμελο.

Υλικά : Χαρούπια, νερό.

Πλένουμε τα χαρούπια και τα σπάμε σε κομματάκια 1-2 εκατοστών.

Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ώστε να τα σκεπάζει κατά δύο δάκτυλα περίπου. 

Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και αφαιρούμε όσο μπορούμε από τον αφρό που δημιουργείται. 

Αφού βράσουν 5 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε το μείγμα 24 με 48 ώρες ώστε τα χαρούπια να αφήσουν όλο το μέλι τους στο νερό μας.

Τελικά στραγγίζουμε το υγρό και το βάζουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει και να αποκτήσει να γίνει λίγο πιο ρευστό από το μέλι της μέλισσας. 

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button