ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οξφόρδη: Βρέθηκε οστό του Αγίου Νικολάου

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τελικά ένα αρχαίο οστό που βρήκαν, ανήκει στον Αγιο Νικόλαο. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με τη βοήθεια άνθρακα κατάφεραν να χρονολογήσουν το οστό που λέγεται ότι ανήκει στον Αγιο Νικόλαο και διαπίστωσαν ότι όντως χρονολογείται τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ο Αγιος Νικόλαος πέθανε το 343 μ.Χ.

«Αυτό το οστό δείχνει ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να ανήκε στον Αγιο Νικόλαο», είπε ο καθηγητής Τομ Χίχαμ της Οξφόρδης.  Το οστό το οποίο μπήκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων είχε περιέλθει στην κατοχή ενός ιερέα από το Ιλινόις.

caffeine adv 2021

«Τα αποτελέσματα μας ενθαρρύνουν να επιστρέψουμε στο Μπάρι και στη Βενετία για να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι όντως ανήκουν στον Αγιο Νικόλαο συγκρίνοντάς τα με τα λείψανα. Μπορούμε να το κάνουμε χρησιμοποιώντας αρχαία παλαιογονιδιωματική ή DNA. Είναι συναρπαστικό να πιστεύουμε ότι αυτά τα κειμήλια που χρονολογούνται από μια τόσο αρχαία εποχή θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι γνήσια», είπε ένας άλλος καθηγητής ο Δρ Τζρτζ Καζάν.

Να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες ανακαλύφθηκε ένα τάφος κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Αττάλεια της Τουρκίας, μια περιοχή γνωστή ως τόπο γέννησης του Αγιου Βασίλη.

neratzoulis neo

Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι στην κρύπτη  του ναού βρίσκονται τα οστά του, αν και η λάρνακα (η λειψανοθήκη) δεν έχει ανοιχτεί ακόμα.

Οι κάτοικοι όμως του Μπάρι της Ιταλίας έχουν διαφορετική άποψη επί του θέματος.  Εδώ και 930 χρόνια, η πόλη αυτή της Απουλίας υπερηφανεύεται ότι τα οστά του φυλάσσονται στην Μητρόπολή της. Στις 9 Μαΐου του 1087, Ιταλοί ναυτικοί ή έμποροι τα έφεραν από τα Μύρα στο Μπάρι και φυλάσσονται μέχρι σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Οι ναυτικοί άνοιξαν τον τάφο του Αγίου με ένα σφυρί και μετέφεραν τη σορό του στο πλοίο τους για να τη σώσουν από τους επελαύνοντες μουσουλμάνους κατακτητές της Μ. Ασία.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button