ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ορεινές Συμφωνίες»: Προβλήθηκε στα Χανιά η ταινία για τον Κωνσταντίνο ΜητσοτάκηΣτην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Αττικόν» στα Χανιά προβλήθηκε η ταινία  «Ορεινές Συμφωνίες», με θέμα τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στην ταινία παρουσιάζεται για πρώτη φορά απόσπασμα της τελευταίας συνέντευξης που έδωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είκοσι μέρες πριν από τον θάνατό του. Οι απαντήσεις του εμπνέουν την ταινία «Ορεινές Συμφωνίες» που παρουσιάζει το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ντόρα Μπακογιάννη: Είχε τη μεγάλη ικανοποίηση στο τέλος της ζωής του να είναι ένας πολιτικός ευρύτερης αποδοχής

Η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με το hanianews, που βρέθηκε στα Χανιά εμφανίστηκε συγκινημένη στις δηλώσεις της, επισημαίνοντας: «ο πατέρας μου σήμερα θα ήταν διπλά ευτυχής. Ο πρώτος λόγος για τον οποίο θα ήταν ευτυχής είναι γιατί βρέχει. Και το είχε πάντοτε καημό πότε θα πέσει η πρώτη σοβαρή βροχή στα Χανιά για τη γη, γιατί η γη διψάει. Άρα είναι ένα πολύ καλό μήνυμα. Ο δεύτερος λόγος είναι για την ταινία. Γιατί η ταινία παίζεται στα Χανιά. Γιατί όποιος δει την ταινία θα καταλάβει ότι μετά από εκατοντάδες ώρες συνεντεύξεων, υλικού κ.λπ., το οποίο ήταν δύσκολο να μαζευτεί για έναν άνθρωπο σαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για την πολυτάραχη ζωή του και για τα 99 χρόνια της ζωής του, ο Βαγγέλης Ευθυμίου κατάφερε να κάνει μια ταινία που αναδεικνύει χαρακτηριστικά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τα οποία είναι εν πολλοίς άγνωστα και δείχνει βεβαίως, σε τελική ανάλυση, τη φοβερή του λατρεία για τον τόπο του, για τα Χανιά, για την Κρήτη. Μια λατρεία η οποία διαπερνά όλη του τη ζωή και ήταν και κριτήριο πολλών αποφάσεων τις οποίες είχε πάρει κατά τη διάρκεια της ζωής του».

swell adv 2021

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «ήταν ενας πολιτικός ο οποίος ήταν και δημοφιλής και αγαπήθηκε και μισήθηκε. Είχε τη μεγάλη ικανοποίηση νομίζω, στο τέλος της ζωής του, να είναι ένας πολιτικός ευρύτερης αποδοχής. Αν το έλεγε κανείς αυτό νωρίτερα, ενδεχομένως να μην το πίστευε. Η χαρά του η μεγάλη ήταν να περπατά στα Χανιά και να νιώθει ότι οι άνθρωποι που τον ψήφισαν, τον αγαπούσαν βεβαίως ήταν φίλοι του, αλλά και αυτοί που ποτέ δεν τον ψήφισαν, ερχόντουσαν και του έλεγαν “Πρόεδρε κράτα γερά”. Και αυτό και μόνο έπαιζε έναν πολύ μεγάλο ρόλο. Νομίζω ότι θα δείτε πράγματα στην ταινία που ούτε εσείς τα ξέρετε. Εμείς τα ξέραμε, γιατί εμάς είναι πατέρας μας και τον είχαμε ζήσει. Αλλά πολλά από αυτά που θα δείτε στην ταινία νομίζω ότι θα είναι νέα και για σας».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ο σεναριογράφος – σκηνοθέτης Βαγγέλης Ευθυμίου σημείωσε πως «το ενδιαφέρον σε αυτό το ντοκιμαντέρ πιστεύω ότι είναι ο χαρακτήρας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η σχέση του με τα περιβαλλοντικά θέματα. Τα είδε από νωρίς. Από τη δεκαετία του ’50 βρήκαμε θέματα τα οποία τον απασχολούσαν και ταυτόχρονα νομίζω ότι μας άφησε και μια σοβαρή κληρονομιά μέσα από κάποια έργα και αυτά τα ανακάλυψα μέσα από την έρευνα. Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ειλικρινές ενδιαφέρον, άσχετο από τη μόδα της εποχής που έχει προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες».

Και πρόσθεσε: «Το σημαντικό ήταν ότι για τον Μητσοτάκη πάρα πολλά πράγματα είναι γνωστά. Οπότε αυτό από μόνο του ήταν μια βοήθεια να μην ασχοληθούμε με τα πολύ γνωστά θέματα, εξάλλου και στο διαδίκτυο όποιος θέλει βρίσκει πολύ εύκολα πράγματα για τον Μητσοτάκη, οπότε προσπαθήσαμε να ασχοληθούμε με κάποιες πτυχές που δεν είναι τόσο γνωστές και δεν είναι εύκολο να βρεις και τις πληροφορίες. Θέλει μια πιο βαθειά έρευνα κατά κάποιο τρόπο στο να τα βρεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έσοδα της ταινίας θα διατεθούν για την προστασία και αναγέννηση της Αμπελιτσιάς, ενδημικού δένδρου των Λευκών Ορέων.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button