ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο στρατιώτης», ένα αμφιλεγόμενο περιοδικό

Το περιοδικό «Ο στρατιώτης» διηγείται ιστορίες πολέμου από τη σκοπιά των στρατιωτών της Βέρμαχτ. Τα εγκλήματα πολέμου των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και οι διώξεις των Εβραίων δεν περιγράφονται.

caffeine adv2020b

Το περιοδικό «Ο στρατιώτης» θα μπορούσε με μια πρώτη ματιά να φαίνεται αθώο. «Από εβδομάδα σε εβδομάδα παρουσιάζεται στο κοινό μέσα από τις αναμνήσεις προσώπων η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της παγκόσμιας ιστορίας» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού. Σύντομα πάντως δεν αποκλείεται να κλείσει. Τουλάχιστον αυτό προσπαθεί να πετύχει το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ. H αμερικανοεβραϊκή οργάνωση ζητά να σταματήσει να εκδίδεται το περιοδικό «Ο στρατιώτης» θεωρώντας πως πρόκειται για ένα περιοδικό δεξιάς προπαγάνδας.

Το περιοδικό εκδίδεται από το 1954 και παρουσιάζει ιστορίες πολέμου μέσα από προσωπικές διηγήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε εγκλήματα πολέμου ή να τοποθετεί τις ιστορίες μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο.

neratzoulis neo

Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, θεωρεί ο Κλάους Γκάιγκερ, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάσελ. Το θέμα της διατριβής του το 1974 ήταν το συγκεκριμένο περιοδικό. Μιλώντας στην Deutsche Welle δηλώνει πως οι αναγνώστες του περιοδικού είναι κυρίως άνδρες δεξιών και ακροδεξιών πεποιθήσεων.

Ένα σκαλοπάτι πριν από την ακροδεξιά;

Ο Πέτερ Κόνραντι, Καθηγητής Γερμανικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, δηλώνει πως οι ιστορίες είναι συναρπαστικές για τους αναγνώστες, διότι είναι ειπωμένες από τη σκοπιά των στρατιωτών, των απλών ανθρώπων. Θεωρεί πάντως πως αυτή είναι η επιφάνεια. Την ίδια άποψη έχει και ο καθηγητής Γιόαχιμ Βολφ, συνεργάτης του Ιδρύματος Amadeu Antonio, το οποίο δραστηριοποιείται κατά της ακροδεξιάς. Ο Βολφ πιστεύει πως αυτές οι απλές ιστορίες είναι το πρώτο σκαλοπάτι για να έρθει κανείς σε επαφή με την ακροδεξιά.

Ο Κλάους Γκάιγκερ είχε ζητήσει ήδη από τη δεκαετία του ’70 το περιοδικό να συμπεριληφθεί στη λίστα των επικίνδυνων για τους νέους περιοδικών. Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να πωληθεί μόνο σε άτομα άνω των 18 χρόνων. Μέχρι σήμερα όμως, μόνο μεμονωμένα αντίτυπα υπάρχουν σε αυτόν τον κατάλογο. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε στην Deutsche Welle πως θα εξετάσει το θέμα, αφού πρώτα έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Εντούτοις, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως δεν διαπιστώνει δημοσιεύματα ακροδεξιού περιεχομένου.

Το περιοδικό «Ο στρατιώτης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Pabel-Moewig, που ανήκουν στον όμιλο Bauer Media. Εκπρόσωπος του ομίλου δήλωσε πως όλες οι εκδόσεις τους συνάδουν με το νόμο.

Μαρία Ρηγούτσου

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button