ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης“Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης” μέσα από την τέχνη ήταν το θέμα της διάλεξης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Κ.Α.Μ. Μία διάλεξη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης των Αφων Σωτηριάδη και γίνεται στη “Σαμπιονάρα”.

Κεντρική ομιλήτρια πάνω στο θέμα του μύθου η κα Φωτεινή Κωστάκη, φιλόλογος – αρχαιολόγος. «Είναι πολύ σημαντική η επιρροή του μύθου στην τέχνη από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η ερμηνεία και οι συμβολισμοί που έχουν δοθεί σ’ αυτόν τον μύθο» ανέφερε η κα Κωστάκη.

Η φιλόλογος – αρχαιολόγος αναφέρθηκε στα ερωτήματα που μπαίνουν ακόμα και σήμερα αναφορικά με τον μύθο. «Ενα ερώτημα από παλιά ήταν αν έχει σχέση ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης με την ήπειρο και αν η αρχή της ευρωπαϊκής ιστορίας είναι η Κρήτη, η Ελλάδα ή μήπως η Ρώμη όπως έλεγαν σ’ ένα εγχειρίδιο που τη δεκαετία του ’80 είχε εκδοθεί στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο; Ή μήπως -όπως πρόσφατα έγραψαν- η Ευρωπαϊκή ιστορία ξεκινά από τον Καρλομάγνο; Η Ελλάδα δεν ήταν μήπως η πρώτη περιοχή που φωτίστηκε πολιτιστικά και έδωσε τα φώτα της στην υπόλοιπη Ευρώπη; Σ’ αυτά τα ερωτήματα έχουν απαντήσει σοφότεροι εμού. Η δική μου άποψη είναι ότι σαφέστατα η ιστορία της Ευρώπης ξεκινά από τη Μινωική Κρήτη, που για πρώτη φορά κατεγράφη  πολιτισμός».

Τη δική του ερμηνεία -του γλυπτού των Αφων Σωτηριάδη που βρίσκεται έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο- έδωσε ο δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος. «Σε κάθε έργο τέχνης υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Προσπαθώ να κάνω μία ερμηνεία που να έχει να κάνει με την ερωτική επιθυμία και πώς αυτή συμβάλλεται με το κάθε φύλο. Από τη μία μεριά ο ταύρος, ο θεός μεταμορφωμένος και από την άλλη το θηλυκό, η Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι σήμερα Δευτέρα στις 9 μ.μ. στο Νεώριο Μόρο (I.O.X.) θα γίνει η προβολή της ταινίας “Η αρπαγή της Ευρώπης” του  Αγγελου Σπάρταλη. Η ταινία αναφέρεται στο γλυπτό των αδελφών Νίκου και Παντελή Σωτηριάδη, ένα γλυπτό 5 τόνων που κατασκευάστηκε στον Αγιο Νικόλαο και μεταφέρθηκε από την Κρήτη στη Γαλλία και παράλληλα σε µια μάνα, σε µία άλλη ελληνική πόλη, που  παρακαλεί να της επιστρέψουν το πτώμα του γιου της. Ο σκηνοθέτης θα  προλογίσει την ταινία και μετά την προβολή θα απαντήσει σε ερωτήσεις των θεατών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close