ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέο ψηφιακό αρχείο για την Ακρόπολη διατίθεται στο Διαδίκτυο

Ένα νέο χρήσιμο «εργαλείο» έχουν στη διάθεσή τους οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και γενικότερα όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για Ακρόπολη.

caffeine adv2020b

Πρόκειται για ένα ψηφιακό αρχείο, το Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη, που υλοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΤ, το αποθετήριο είναι μία εφαρμογή που συγκεντρώνει πλούσιο ψηφιακό υλικό το οποίο αναπτύχθηκε κατά την πολύχρονη προσπάθεια αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης. 

neratzoulis neo

Περιλαμβάνει εκτυπώσιμα έντυπα και φυλλάδια, φωτογραφίες, ταινίες, δημοσιεύσεις, σχολικές εργασίες, ψηφιακά παιχνίδια, εκπαιδευτικά βιβλία και σχέδια μαθημάτων σχετικά με την Ακρόπολη και τα μνημεία της.

Το αποθετήριο διατίθεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο και ο χρήστης του, ανάλογα με την ιδιότητά του, μπορεί να αναζητήσει και να πλοηγηθεί σε 300 περίπου εγγραφές. 

Με δυνατότητες πλοήγησης που ποικίλλουν ανάλογα με τον ρόλο του χρήστη, το θέμα (αρχιτεκτονική, γλυπτική, θεά Αθηνά, καθημερινή ζωή κ.λπ.) ή το μνημείο, το αποθετήριο αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη δυνατή αξιοποίηση του υλικού από την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό.

Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές μπορούν εύκολα να εντοπίσουν υλικό αναφοράς με θέμα την Ακρόπολη για τις εργασίες τους.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν άμεση πρόσβαση σε πλούσιο υλικό, ενώ μπορούν να αντλήσουν ιδέες από εργασίες και μαθητικά παιχνίδια, ώστε να διανθίσουν το μάθημα στο σχολείο ή μία επίσκεψη της τάξης στον Ιερό Βράχο.

Το Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕΤ)-Κοινωνικά Δίκτυα και Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες», (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ-Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), που αποτελεί το κύριο αναπτυξιακό έργο του ΕΚΤ.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button