ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέο λαογραφικό μουσείο στην Νεάπολη

Η Κυριακή 11 Ιανουαρίου είναι ημέρα-σταθμός για την Νεάπλη σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών για το νέο Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής, που ξεκινά τη μεταστέγασή του στο Παλιό Γυμνάσιο Νεάπολης σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Αγ. Νικολάου. Κλείνοντας λοιπόν έναν κύκλο έντονης παρουσίας και ανοίγοντας ένα νέο, μέσα σε καινούργια δεδομένα για το Μουσείο, η Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμπέλλου (ΠΛΕΑΜ) καλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την ημέρα αυτή, εκδήλωση που πραγματοποιείται συμβολικά για να εορταστεί και το γεγονός του ξεκινήματος της προσπάθειας μεταστέγασης.

Όπως αναφέρει η ΠΛΕΑΜ, το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης, από την ίδρυσή του -1979 – ως σήμερα, στεγαζόμενο στο κτήριο Bauhaus της κεντρικής πλατείας, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, «αποτέλεσε σημείο αναφοράς πολιτισμού ολόκληρου του Απάνω Μεραμπέλλου. Στα 36 χρόνια της λειτουργίας του υπήρξε η κιβωτός της διατήρησης του τοπικού πολιτισμού και μέρους της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας. Σε όλη τη διαδρομή του στηρίχτηκε στον εθελοντισμό των μελών της Πολιτιστικής και Λαογραφικής Εταιρείας Απάνω Μεραμπέλλου (ΠΛΕΑΜ) αλλά και όλων των κατοίκων της Νεάπολης καθώς και των Νεαπολιτών της διασποράς. Εκατοντάδες αντικείμενα αποτελούν τη μοναδική συλλογή του, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας οφείλεται σε δωρεές και προσφορές.

caffeine adv2020b

Μετά την παραχώρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2012 της μιας πτέρυγας του Παλιού Γυμνασίου Νεάπολης για τη στέγασή του, ξεκίνησε η σταδιακή απεγκατάσταση από το προηγούμενο κτήριο και η έκθεση μέρους της συλλογής στο νέο. Το 2014 η ένταξη του εκσυγχρονισμού του στο πρόγραμμα Leader τού δίνει τ η δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και να αυξήσει την εμβέλειά του.

Με μια τεράστια προσπάθεια τόσο των εθελοντών μελών όσο και ομάδας επιστημόνων η φιλοδοξία να γίνει ένα σύγχρονο Μουσείο, που να εκπαιδεύει μαθητές, να ξεναγεί επισκέπτες και να δημιουργεί πολιτισμικά γεγονότα, είναι εφικτή και ευρίσκεται στο ξεκίνημά της.

neratzoulis neo

Το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης κλείνει, λοιπόν, ένα κύκλο παρουσίας έντονης και ανοίγει ένα νέο, μέσα σε καινούργια δεδομένα και ευρωπαϊκά στάνταρ. Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015, και ώρα 18:00, κόβουμε τη βασιλόπιτα και σηματοδοτούμε την έναρξη των εργασιών για το Νέο Μουσείο με μια εκδήλωση λογοτεχνικών αναγνώσεων, μουσικών περιδιαβάσεων, οπτικής ξενάγησης και ενός παζαριού παραδοσιακών προϊόντων χειροποίητων από τα μέλη και τους φίλους μας. Το Παλιό Γυμνάσιο Νεάπολης συνεχίζει να φιλοξενεί πνευματικές αναζητήσεις και πολιτισμικές διεξόδους.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται μουσικά από τη Μικτή πολυφωνική Χορωδία του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ), υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μανώλη Κανακάκη και υποστηρίζεται από τον ΠΑΟΔΑΝ».

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button