ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με «άρωμα» Κρήτης οι εκδηλώσεις «Ελλάδα 2021»Έμφαση στην ιστορική μνήμη, την εκπαίδευση αλλά κυρίως στη σύγχρονη Ελλάδα και στις προοπτικές που έχει, δίνει το πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

«Αυτό είναι και το στοίχημα που υπάρχει. Να δώσουμε το ιστορικό γεγονός και τις προϋποθέσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε η δημιουργία του νεοελληνικού κράτους αλλά και τις προοπτικές της χώρας και της Κρήτης μέσα από ένα πρίσμα γνώσης, αυτογνωσίας και σχεδιασμού για το μέλλον» τόνισε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης με αφορμή τις προτάσεις που κατέθεσε η Περιφέρεια στην Εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κεντρική πολιτιστική εκδήλωση προετοιμάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης το οποίο θα παρουσιάσει σε μορφή σύγχρονης όπερας το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης» σε σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή. «Αξιοποιώντας το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό θα δώσουμε μια παραγωγή που για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί εδώ στην Κρήτη με σκοπό να ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Φασουλάκης επισημαίνοντας τη συνεργασία με τους δήμους του νησιού και τους ντόπιους φορείς του πολιτισμού.

Σχεδιάζεται επίσης ένα πρόγραμμα για τα σχολεία της Κρήτης σχετικά με το πώς η συλλογική μνήμη και τα ιστορικά γεγονότα μπορούν να μπουν στην εκπαίδευση, βασιζόμενο σε γεγονότα που αφορούν στη συμμετοχή του νησιού στην Επανάσταση του 1821 και στον αγώνα των Κρητών να ενωθούν με την υπόλοιπη Ελλάδα, κάτι που δεν συνέβη στην τότε χρονική στιγμή. Παράλληλα η Περιφέρεια προετοιμάζει μία κεντρική εκδήλωση στο πλαίσιο της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης να καθιερωθεί η 10η Μαΐου ως ημέρα δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας και να αναγνωριστεί ως ημέρα «Ευρωπαϊκής Ειρήνης», σε ανάμνηση της Συνθήκης η οποία υπογράφηκε στην Κνωσό μεταξύ των Συμμάχων και των δυνάμεων του Άξονα, σηματοδοτώντας τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Στόχος μας ο ουσιαστικός εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας πέραν του τυπικού που μέχρι σήμερα πραγματοποιείται.

swell adv 2021

Μια κεντρική εκδήλωση, αν είναι εφικτό στην Κνωσό, απ’ όπου θα στέλνεται ένα μήνυμα που θα ξεπερνά την Κρήτη, με σημαντικές παρουσίες που θα εκπέμπουν έναν συμβολισμό και με εκδηλώσεις αντάξιες του γεγονότος. Το μήνυμα από την Κνωσό να φεύγει δυνατά και να περνά τα σύνορα της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Φασουλάκης.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Σχετικά άρθρα

Back to top button