ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαλεβίζι: Εγκαινιάστηκε το κτίριο του λαογραφικού μουσείου της μονής

Το πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου Μονής, όπου πλέον θα στεγάζεται ένα νέο λαογραφικό μουσείο προσανατολισμένο στην προβολή της υφαντικής τέχνης, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 11 Μαΐου 2019.

Με την παρουσία του εκπροσώπου του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, Αρχιερατικού Επιτρόπου, Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Μαλλιωτάκη, του εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, του Εντεταλμένου Συμβούλου της Περιφέρειας Κρήτης Λάμπρου Βαμβακά, σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, εκπροσώπων τοπικών φορέων και κατοίκων της Μονής, η νέα πολιτιστική δομή του Μαλεβιζίου ξεκίνησε τη λειτουργία της.

caffeine adv2020b

Στην πρώτη έκθεση που φιλοξενείται στον χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά σπάνια και πολύτιμα καλλιτεχνήματα της υφαντουργίας, μοναδικά και δυσεύρετα, που ο Πολιτιστικό Σύλλογος Μονής κατόρθωσε να συλλέξει και να εκθέσει, μοναδικά εκθέματα από τον αστείρευτο πλούτο που δημιουργούσε κάποτε η φαντασία και τα προκομμένα χέρια των γυναικών του τόπου. Μαζί συνεκτίθενται και κάποια από τα βασικά σύνεργα της υφαντικής τέχνης, ο αργαλειός, η ρόκα, το αδράχτι, το στημόνι και άλλα, που η θέα τους συγκινεί τους μεγαλύτερους και διδάσκει τους νεότερους.

Αξίζει να τονιστεί ότι το παλιό πέτρινο κτίριο των 200 τ.μ. με τον αύλειο χώρο των 665 τ.μ., φιλοξενεί μετά την ανακαίνισή του και το ιατρείο, το γραφείο της Τοπικής Κοινότητας καθώς και μια άνετη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τις ανάγκες του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Μονής, ενώ το κόστος των εργασιών χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.

neratzoulis neo

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button