ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρήτη | Ξεκινούν οι ανασκαφές στην αρχαία ΛύττοΓια πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια ξεκινούν την Πέμπτη νέες ανασκαφές στην αρχαία Λύττο ή Λύκτο Ηρακλείου– μία πόλη που για πολλούς αρχαιολόγους θα μπορούσε στο μέλλον να πάρει ακόμα και τα σκήπτρα από την Κνωσό.

Ο ίδιος ο Έβανς ήθελε να προχωρήσει σε ανασκαφές στην περιοχή, κάτι που δεν έγινε ποτέ, ενώ η τελευταία φορά που έγιναν συστηματικές ανασκαφές ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τώρα οι ανασκαφές ξεκινούν στα πλαίσια ενός μεγάλου ελληνο-αμερικανικού προγράμματος, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Πατρίς.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Οι ανασκαφές στην περιοχή θα διαρκέσουν έναν μήνα, στο πλαίσιο προγράμματος που έχει διάρκεια πέντε χρόνια. Πρόκειται για μια συνεργασία του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ενώ συμμετέχει μία διεθνής ομάδα 15 αρχαιολόγων και φοιτητών αρχαιολογίας από διάφορα πανεπιστήμια.

Κατά τη Μινωική εποχή η πόλη Λύκτος, ή Λύττος , η αρχαιότερη ίσως πόλη της Κρήτης, είχε κυρίαρχη παρουσία στην ανατολική Κρήτη, μάλιστα η Λύκτος πήρε μέρος με στρατό στον Τρωικό Πόλεμο. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία των ανασκαφών και πολλές επιγραφές η Λύκτος διακρίθηκε και κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Πιο σύγχρονες ανασκαφές στην Ακρόπολη Σμαρίου, με ευρήματα από τη Μεσομινωική εποχή και μετά, επιβεβαιώνουν τον σημαντικό ρόλο της περιοχής από αρχαιοτάτων χρόνων.

swell adv 2021

Διευθυντές της ανασκαφής είναι ο κ. Άγγελος Χανιώτης, από το Πρίνστον, και ο κ. Αντώνης Κοτσώνας, από τη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με την κ. Βάσω Συθιακάκη, έφορο Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. Ο κ. Χανιώτης εξηγεί πως η αρχή θα γίνει σε τρεις τομείς ανασκαφής, αφού ο χώρος είναι μεγάλης έκτασης, με δύο ακροπόλεις, πολλά νεκροταφεία και τείχος.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Οι αρχαιολόγοι θα εστιάσουν σε τρία σημεία: ένα δημόσιο κτήριο-βουλευτήριο, που είχε ανασκάψει στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Γιώργος Ρεθεμιωτάκης, ένα δημόσιο κτήριο της αρχαϊκής ή κλασικής περιόδου και μία βυζαντινή βασιλική.

Ο κ. Χανιώτης αναφέρει πως αν ο Έβανς είχε προχωρήσει σε ανασκαφές στη Λύττο θα είχαμε διαφορετική εικόνα για την κρητική αρχαιολογία.

«Έχουμε επιλέξει τρεις θέσεις, που εκπροσωπούν τρεις διαφορετικές ιστορικές περιόδους: την αρχαϊκή/κλασική, ξέρουμε από τον Πλούταρχο και τον Πολύβιο πως ήταν η σημαντικότερη πόλη της Κρήτης, τη ρωμαϊκή, μία περίοδο που παραμένει αρκετά άγνωστη στην Κρήτη, και την πρωτοβυζαντινή περίοδο, για την οποία έχουμε στοιχεία κυρίως από την Γόρτυνα και την Ελεύθερνα», εξηγεί ο κ. Χανιώτης.

Ο κ. Χανιώτης τονίζει πως στόχος της έρευνας δεν είναι απλώς να ρίξει φως στη Λύττο αλλά στο σύνολο της κρητικής ιστορίας.

«Η ιστορία της Κρήτης είναι ιστορία συνέχειας, δεν σταματά στο μινωικό πολιτισμό», αναφέρει και εξηγεί πως μπορούμε να δούμε τη μετάβαση από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο, μετά στην Ενετοκρατία και από εκεί στη σημερινή εποχή.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button