Κυριακή, 9 Μαΐ 21
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚρήτη | Ανακοινώθηκε χρηματοδότηση για το αρχαίο θέατρο Γόρτυνας

Κρήτη | Ανακοινώθηκε χρηματοδότηση για το αρχαίο θέατρο Γόρτυνας

kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
kingeight 2021a

Την διασφάλιση της χρηματοδότησης ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου της Γόρτυνας και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Μεσαράς που θα ενισχύσουν το πολιτιστικό απόθεμα αλλά και τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο περιφερειάρχης επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας όπου ξεκίνησαν οι ανασκαφικές εργασίες για την συνέχιση της αποκάλυψης του αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας και είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τις Δημοτικές Αρχές Γόρτυνας, Φαιστού και τοπικούς φορείς.

mechanical adv 2021

Πρόκειται για τις εργασίες που πραγματοποιούνται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού για το έργο με τίτλο «Ολοκλήρωση Αποκάλυψης και αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου Γόρτυνας».

apostolakis adv 2

Στην συνέχεια ακολούθησε συνάντηση στον Δήμο Γόρτυνας για το έργο και τοπικά θέματα, με την συμμετοχή του περιφερειάρχη, και των παρισταμένων αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών συμβούλων, δημάρχων και αντιδημάρχων.

Όπως έγινε γνωστό, οι τρέχουσες εργασίες που θα έχουν διετή διάρκεια, στοχεύουν στην ολοκλήρωση της ανασκαφής του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας και χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Κρήτης με 240.000 ευρώ, τα οποία διατίθενται από ίδιους πόρους.

Η ανασκαφική αποκάλυψη του μνημείου και ιδίως του σκηνικού οικοδομήματος και των διαδρόμων του κοίλου με τον πλούσιο αρχιτεκτονικό και γλυπτό διάκοσμο, αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των μελετών για την στατική βελτίωση, καταρχήν, και την αποκατάσταση έπειτα και ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας.

Επιθυμία της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάδειξη και αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αρχαίο θέατρο της Κρήτης, καθώς και η επανάχρησή του, για επιλεγμένες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της αρχαιολογικής νομοθεσίας και των κανόνων για την προστασία των μνημείων.

Ανασκαφικές εργασίες

Το έργο περιλαμβάνει την συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών για την ανασκαφή και την αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας, οι οποίες είχαν και στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης. Οι προγενέστερες ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2011, 2012 και 2014-2015 και είχαν επικεντρωθεί στους χώρους του κάτω κοίλου και της ορχήστρας, στην περιοχή της νότιας παρόδου καθώς και στο κεντρικό τμήμα του προσκηνίου και της σκηνής, παρέχοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα σε κινητά και σταθερά ευρήματα, τα οποία έχουν ήδη παρουσιαστεί στο κοινό.

Το θέατρο, όπως προέκυψε μέσα από την ανασκαφική έρευνα και τις εκπονηθείσες μελέτες, ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων ρωμαϊκών θεάτρων, με μέγιστη διάμετρο περίπου 93μ. και εκτιμώμενη χωρητικότητα περίπου 7.500 θεατών. Σώζεται το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου που χωρίζεται με δύο διαδρόμους σε τρία μέρη, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα.

Την τελευταία περίοδο εκπονήθηκαν επίσης μελέτες αποτύπωσης, αποκατάστασης, γεωτεχνική και στατική, οι οποίες πρόσφατα εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (ΚΑΣ).

zygos gif 2020b
wind one adv
Newsroom
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
bbq stories2020
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble