Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Ηράκλειο και Χανιά

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμμετοχικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1985 και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1999. Στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι νέων απειλών και προκλήσεων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διοργανώνει τις παρακάτω δράσεις με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΗΠΚ 2022:

  • Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, 11:00. “Θέλεις να μάθεις για τη Νεολιθική εποχή;”

– Μια δράση για ενήλικες και παιδιά
– Ξενάγηση με την αρχαιολόγο Ειρήνη Γαλλή για τη ζωή στη Νεολιθική εποχή με αφορμή επιλεγμένα εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.
– Στη συνέχεια, οι Πρόσκοποι Ανατολικής Κρήτης μας περιμένουν στον κήπο του Μουσείου με βιωματικά εργαστήρια για να μάθουμε με ποιον τρόπο επηρεάζει η υπερκατανάλωση το περιβάλλον μας στη σημερινή εποχή.

NOVA
  • Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, 21.30.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της συνέχειας και ανάδειξης παραδόσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου υποδέχεται τον Σύλλογο Αλατσατιανών Ηρακλείου και τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Μουσικός Περίπλους στην Καθ΄ Ημάς Ανατολή ….. Θύμισες της Μικρασίας 100 Χρόνια μετά ……. 1922-2022»

Ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Μικρά Ασία με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την καταστροφή του 1922. Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Χορωδία του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου και ο Θεοδόσης Αμπατζιάννης. Την εκδήλωση πλαισιώνουν ορχηστρικά: Αντώνης Μποτονάκης – πιάνο, Θέμης Πολυζωάκης – βιολί, Πατήρ Γεώργιος Τζάβλας – Κανονάκι, Θεοδόσης Αμπατζιάννης–Ούτι, Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος – Κιθάρα, Κων/νος Γεωργιάδης – Κρουστά. Διεύθυνση Χορωδίας – Ορχήστρας, Επιμέλεια – Διδασκαλία τραγουδιών: Νίκος Αντωνακάκης. Επιμέλεια Παραδοσιακών Χορών: Τάσος Κουρεπίνης.

Mechanical Solutions

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των ΕΗΠΚ με θέμα «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» μέσα από δύο δράσεις:

-Δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης: Pop-up έκθεση

-Πηλός εναντίον πλαστικού

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμμετοχικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1985 και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1999. Στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι νέων απειλών και προκλήσεων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των ΕΗΠΚ με θέμα «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» μέσα από δύο δράσεις:

Δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης: Pop-up έκθεση

Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο εκμεταλλευόμαστε τον φυσικό πλούτο και το ίδιο το περιβάλλον, το οποίο πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αδιάκοπες απαιτήσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το 2015, τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη), ελπίζοντας σε έναν ευημερούντα κόσμο, σε έναν υγιή πλανήτη. Συνδέοντας συγκεκριμένα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης με τον Στόχο 14 – Ζωή στο Νερό, η προτεινόμενη δράση φιλοδοξεί να μεταδώσει στο κοινό ένα μήνυμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας: η μπλε καρδιά του πλανήτη, οι θάλασσές μας, χρειάζονται προσεκτική διαχείριση από όλους μας!

Πηλός εναντίον πλαστικού

Η συγκεκριμένη δράση δίνει έμφαση στη διαχρονική αξία του πηλού (άργιλος) και των προϊόντων του. Μέσω μιας μικρής και στοχευμένης περιήγησης στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, μπορεί κάποι@ να αντιληφθεί τη σημασία του πηλού στην καθημερινή ζωή του αρχαίου ανθρώπου (αμφορείς, αγγεία πόσης, βρώσης, μεταφοράς υγρών, αγωγοί, κ.λπ.). Παράλληλα, γίνεται εύλογα η σύγκριση με τη σύγχρονη εποχή που κυριαρχούν τα προϊόντα του πλαστικού. Το πρωί της Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11:00, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν επί το έργον και να ακούσουν έναν παλιό αγγειοπλάστη της πόλης μας να μιλά για το επάγγελμά του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη σύγχρονη εποχή, όπως και μια γεωλόγο να παρουσιάζει τη χρήση του πηλού στην αποκατάσταση μνημείων, στην κοσμετολογία, στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κ.λπ., καθώς και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δυο υλικών.

Οι δράσεις των Μουσείων της ΕΚΙΜ στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με φετινή θεματική «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά» και πολιτιστικό πρόταγμα «Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές», οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάζονται στα δύο Μουσεία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών με εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και εικαστικές δράσεις.

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ηράκλειο)

11:30 – 13.30 | «Από τον ένα στο όλον», η παρουσίαση του εκπαιδευτικού εργαστηρίου από εφήβους σε ενήλικες

Ολοκληρώνεται το τριήμερο εργαστήριο για εφήβους οι οποίοι/οποίες θα μοιραστούν τα αποτελέσματα της εργασίας τους σε μια παρουσίαση που θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 11:30 από το Ιστορικό Μουσείο με ομαδικό περίπατο στην πόλη και θα ολοκληρωθεί και πάλι στο Μουσείο.

Λίγα λόγια για το εργαστήριο των εφήβων

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης εστιάζει στην έννοια του οικείου μέσα στο μουσείο. Οι εκθέσεις του Ι.Μ.Κ. περιλαμβάνουν τμήματα της σκευής σπιτιών, ολόκληρα δωμάτια, αλλά και ένα ολόκληρο σπίτι. Ταυτόχρονα το ίδιο το κτήριο του Ι.Μ.Κ. ήταν κάποτε ένας χώρος ιδιωτικός.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οδηγεί τα παιδιά μέσα και έξω από τους χώρους του μουσείου. Ξεκινώντας από επιλεγμένα αντικείμενα, οι μαθήτριες και οι μαθητές ερευνούν με διαφορετικά εργαλεία την ιστορία σημαντικών κτηρίων της πόλης μας, που είτε έχουν αλλάξει χρήση, είτε δεν υπάρχουν πια στις μέρες μας.

Για τη συμμετοχή στην ανοιχτή παρουσίαση είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Κόστος συμμετοχής: δωρεάν

Πληροφορίες | Δηλώσεις συμμετοχής: 2810283219 | εσωτ. 101

Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά και Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη (Πισκοπιανό Χερσονήσου)

11:00 – 13:00 | Εργαστήρι ξυλότορνου

14:00-18:00 | Εργαστήρι κεραμικής

Στο Αγροτικό Μουσείο της Ε.Κ.Ι.Μ. οργανώνονται δύο κυκλικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες και εθνικότητες, που εστιάζουν στο ξύλο και τον πηλό, τα κυρίαρχα υλικά της λαϊκής τέχνης που παρουσιάζεται στις Συλλογές του Αγροτικού Μουσείου.

▪ Στο πρωινό εργαστήρι ξυλότορνου, ο Ζοζέφ Ζρεζ μεταφέρει τον εξοπλισμό του στην αυλή του Αγροτικού Μουσείου και παρουσιάζει στους επισκέπτες τον κόσμο του ξυλότορνου, με μια μικρή επίδειξη του μηχανήματος, των εργαλείων και των ιδιοτήτων του ξύλου. Ακολουθεί η δημιουργία στον τόρνο, όπου το ξύλο γίνεται σβούρα, γουδί και γουδοχέρι.

▪ Στο εργαστήρι κεραμικής, στη φάμπρικα του Μουσείου, ο αγγειοπλάστης Ζαχαρίας Καλιακάκης από το Θραψανό μυεί τους επισκέπτες στη δική του τέχνη. Με την καθοδήγησή του στον περιστρεφόμενο τροχό κεραμικής, οι επισκέπτες του Μουσείου θα δημιουργήσουν μικρά χρηστικά και διακοσμητικά πήλινα αντικείμενα λαϊκής τεχνοτροπίας και αισθητικής.

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά και Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη (Πισκοπιανό Χερσονήσου)

11:00-14:00 | Εργαστήρι κεραμικής

21:00-23:00 | Cretan mandolin – lute duo (συναυλία)

▪ Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου επαναλαμβάνεται το κυκλικό εργαστήρι κεραμικής.

▪ Το βράδυ ακούμε μουσικές της τοπικής παράδοσης στη μεγάλη βεράντα του Μουσείου. Ο Στεφανής Σαμαρίτης στο μαντολίνο και ο Έκτορας Κυριακού στο λαούτο ταξιδεύουν το κοινό με τις χορδές τους, σε παλιούς σκοπούς αλλά και γνώριμα ακούσματα από τη δυτική μέχρι την ανατολική Κρήτη. Οι ήχοι των εγχόρδων από τους Cretan mandolin – lute duo θα ενωθούν με τα χρώματα και τα αρώματα των σπάνιων κερασμάτων της Κρήτης, με τη φροντίδα της Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη.

Το Σάββατο, το Αγροτικό Μουσείο θα λειτουργήσει με συνεχές ωράριο από τις 10:00 ως τις 23:00.

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ηράκλειο)

12:00 – 14.00 | Groovy Jazz Project (live)

Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης αναπνέει με τον κόσμο όλο στο μεσημεριανό live με τους Groovy Jazz Project στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου, για το κλείσιμο των εκδηλώσεων.

Με υλικό και γλώσσα της μοντέρνας τζαζ, το συγκρότημα διασκευάζει κομμάτια από ένα μεγάλο εύρος μουσικών στυλ, όπως Classic, Cool, Bossa Nova, Latin Jazz κ.ά. Το σχήμα αποτελούν η Ιnes Walters (φωνή), ο Κώστας Παντερμαράκης (κοντραμπάσο) και ο Ορέστης Κρικώνης (κιθάρα – φωνή).

Το ΙΜΚ Café θα λειτουργεί self service.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Η παρακολούθηση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και των εργαστηρίων λαϊκής τέχνης συμπεριλαμβάνεται στο μειωμένο εισιτήριο των Μουσείων της Ε.Κ.Ι.Μ για το τριήμερο 23-25.09.2022.

Η είσοδος για τα παιδιά μέχρι 12 ετών είναι (πάντα) δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219 (εσ. 101) | www.historical-museum.gr

Το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022, η είσοδος στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button