ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι πρώτοι γεωργοί εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη πριν από 13.000 χρόνια

Τελευταία ενημέρωση:

Χιλιετίες νωρίτερα από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα εξαπλώθηκε η γεωργία στην Ευρώπη. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Proceedings of the Royal Society B βεβαιώνει πως οι πρώτοι γεωργοί ήρθαν στην Ευρώπη από την Ανατολή, αλλά όχι περί το 8 ή το 6000 πριν από τη χρονολογία μας. Φαίνεται πως κατέφθασαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας παγετώδους περιόδου, περίπου 13.000 χρόνια πριν και είχαν ως πρώτες στάσεις την Ελλάδα και την Ιταλία. Στη συνέχεια, αποίκισαν και την υπόλοιπη ήπειρο, μεταφέροντας μαζί τους τις γεωργικές γνώσεις τους.

Όλα αυτά έγιναν γνωστά από τη μελέτη μιας ομάδας του Πανεπιστημίου  Huddersfield  χάρη στην οποία παρακάμφθηκε το μεγάλο εμπόδιο για ακριβείς μετρήσεις, η απουσία αρχαίου DNA σε κάποιες μεσογειακές περιοχές όπου επικρατεί εύκρατο προς θερμό κλίμα. Κατάφεραν, με παρακάμψεις, αλλά πάντοτε με επιστημονικές μεθόδους, να κάνουν έρευνες στο DNA 1.500 ατόμων. Αυτές οι έρευνες βοήθησαν να προσδιοριστεί η άφιξη των γεωργών σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Η λύση ήταν απλή: χρησιμοποιήθηκε και σύγχρονο DNA ώστε να καλυφθεί η απουσία αρχαίου, όπως λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Martin Richards.

Πράγματι, λοιπόν, οι γεωργοί ήρθαν από την Εγγύς Ανατολή και διασκορπίστηκαν στη Μεσόγειο πριν κατευθυνθούν προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό έγινε πριν από 13 χιλιάδες χρόνια και οι μετακινήσεις ξεκίνησαν χιλιετίες μετά. Οι άποικοι έφερναν μαζί τους τις κατακτήσεις τους στον τομέα των καλλιεργειών, όπως και μια σημαντική γενετική κληρονομιά από την Ανατολή.

Η χρήση της γεωργίας και η εξάπλωσή της, υπήρξαν μια πολύ σημαντική στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, χάρη στην οποία άλλαξε ο πολιτισμός και η κοινωνία των προγόνων μας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνώσεις μας, πολλές ομάδες είχαν ξεκινήσει τις καλλιέργειες ανεξάρτητα η μία από την άλλη στη Μέση και στην Εγγύς Ανατολή πριν μετακινηθούν προς την Ευρώπη. Η κοιτίδα της ανάπτυξής της θεωρείται η Μεσοποταμία με τα εύφορα εδάφη. Οι πρώτες κοινότητες δεν είχαν ακόμα εξημερώσει ζώα, κάτι που συνέβη αργότερα, και συνυπήρχαν με τους κυνηγούς- τροφοσυλλέκτες.

Πιθανόν, το πρώτο μεγάλο κύμα μετανάστευσης, κατά την τελευταία παγετώδη περίοδο, ακολούθησε δεύτερο, κατά την τέταρτη και τρίτη χιλιετία π.Χ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close