
Μετά τα δελφίνια της Κνωσσού, τα ψηφιδωτά της Ελούντας; Ψηφιδωτά του 4ου αιώνα μ.Χ., σπάνιας αισθητικής αξίας, στην παλαιοχριστιανική Βασιλική της Ελούντας περιμένουν εδώ και δεκαετίες επέμβαση συντήρησης καθώς παρά το ότι βρίσκονται μέσα στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Ελούντας, παραμένουν χωρίς μέριμνα, έρμαια του χρόνου και της εγκατάλειψης.
Μαζί με τις πρώην ενετικές αλυκές, τους ανεμόμυλους και τη διώρυγα «Κανάλι», τα ψηφιδωτά αποτελούν ένα ευρύτερο σύμπλεγμα μιας σπάνιας αισθητικής αξίας, με την εγκατάλειψη να θίγει την περιοχή αλλά και να εγείρει ερωτήματα για το πώς προστατεύεται στη χώρα μας η πολιτιστική και αρχαιολογική μας κληρονομιά.
Η ανασκαφή στο σημείο έγινε για πρώτη φορά το 1897 από μοίρα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού και αποκαλύφθηκαν σπάνιου διακόσμου αισθητικής ψηφιδωτά δάπεδα με παραστάσεις από δελφίνια, ρόδακες, μαιάνδρους, κληματίδες, άνθη, παγώνια και ψάρια.
Μαζί με την εκκλησία του Αγίου Τίτου στη Γόρτυνα και τα βυζαντινά μνημεία των Απτέρων, ακόμη σχετικά άγνωστα, αποτελεί ένα από τα παλαιοτέρα χριστιανικά οικοδομήματα της Κρήτης.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram

