ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάστηκε στη Μόσχα η έκθεση για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο: «Μηχανισμός των Αντικυθήρων: ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν – 2ος αιώνας π.Χ.» στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας.

Η έκθεση πραγματοποιείταιστο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδος στη Ρωσία, σε συνεργασία με τοΚρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Φυσικής – Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, με επιστημονικό υπεύθυνο της Έκθεσης  Καθηγητή κ.Ξενοφώντα Μουσσά.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο αρχαιότερος υπολογιστής που λειτουργεί με γρανάζια, το αρχαιότερο γνωστό πολύπλοκο αστρονομικό όργανο και πιθανότατα, όπως υποστηρίζει με τις έρευνες του ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ξενοφών Μουσάς, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Έκθεσης, και αστρονομικό ρολόι και πλανητάριο.

Η έκθεση παρουσιάζει εύληπτα την ιστορία της εύρεσης του μηχανισμού σε ένα ναυάγιο τεράστιου πλοίου των Ρωμαίων ή πειρατών που ήταν ουσιαστικά ένα πλωτό μουσείο και κυρίως μας γνωρίζει πώς ο άνθρωπος γεννάει τις επιστήμες μαζί με την φιλοσοφία.

Ο Μηχανισμός, του οποίου τα γρανάζια είναι πρόγονοι των bits και bytes που έχετε στον υπολογιστή σας ή στο τηλέφωνό σας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαιότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι το μόνο αρχαίο επιστημονικό όργανο που επέζησε της ανακύκλωσης του χαλκού που ήταν πολύτιμος κατά την αρχαιότητα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close