Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυτή είναι η πολιτισμική ναυαρχίδα της Κρήτης

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa
Ενα εντυπωσιακό συγκρότημα έξι κτιρίων 5.670 τ.μ., σε μια ιστορική τοποθεσία, κάτω από τον λόφο Μαρτινέγκο των ενετικών τειχών, δίνει στίγμα πορείας.

Στο τιμόνι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, έμπειρος αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης, έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα 108 εκδηλώσεων σε θεματικούς κύκλους, με διεθνείς συντελεστές και ταυτόχρονη στήριξη της ποιοτικής εγχώριας παραγωγής.
Με πυξίδα το μεγαλοπρεπές φτερούγισμα της Κρητικής Αναγέννησης των οικουμενικών δημιουργών της ανθρωπότητας (Θεοτοκόπουλος, Κορνάρος, Χορτάτσης, Δαμασκηνός κ.ά.), με σύγχρονο όραμα και συγκροτημένη στρατηγική πρόταση πενταετούς προγραμματισμού, χαράζει νέα εποχή για την Κρήτη, αφού ξεκινά τη δραστηριότητά του το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με διεθνούς επιπέδου εκδηλώσεις, αρχής γενομένης με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης στις 17 και 18 Δεκεμβρίου σε έργα Μότσαρτ, Αστορ Πιατσόλα και Γιόχαν Στράους με σολίστ τους Θόδωρο Κερκέζο και Ελενα Χριστοδούλου, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη στον κύκλο των μεγάλων ορχηστρών.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, Μύρων Μιχαηλίδης, επωμίζεται μια τεράστια ευθύνη να απογειώσει πολιτισμικά την Κρήτη που κυριολεκτικά διψάει για ποιότητα, έχοντας στα χέρια του μια τεράστια υποδομή για τα ελληνικά δεδομένα, αντάξια της μεγάλης πολιτισμικής ιστορίας του Ηρακλείου και του νησιού.

Ηδη ο κ. Μιχαηλίδης με το επιτελείο του έχουν προγραμματίσει από τον Δεκέμβριο έως τέλος Ιουνίου του 2020 συνολικά 108 εκδηλώσεις, με διεθνούς βεληνεκούς παραστάσεις και ταυτόχρονη στήριξη της ποιοτικής εγχώριας παραγωγής, σε 12 θεματικούς κύκλους (Συμφωνική και Χορωδιακή μουσική, Μουσική δωματίου, Λυρικό και Μουσικό θέατρο, Μεγάλες ορχήστρες -διάσημοι σολίστ, Μεγάλοι δημιουργοί, Σύγχρονη δημιουργία, Μουσικές του κόσμου με υπεύθυνο τον Ρος Ντέιλι. Η μουσική συνομιλεί, Θέατρο, Κινηματογράφος, Φεστιβάλ, Αφιερώματα) .

DROP Cafe Palermo TECH HUB

«Υπάρχουν τέσσερις νέες παραγωγές, για να καταδειχτεί πως δεν θα λειτουργήσουμε ως μεταπρατικό κέντρο πολιτισμού» τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης. «Η μία σχετίζεται με τα εκατό χρόνια του Κονδυλάκη με τον “Πατούχα”, σε σκηνοθεσία Θ. Μουμουλίδη, και ένα θεατρικό έργο για τα 230 χρόνια από τη γέννηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με τίτλο «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του…» και στον ρόλο του Γέρου του Μοριά ο Κωνσταντίνος Καζάκος, στον ρόλο της Μάνας Ελλάδας η Τατιάννα Παπαμόσχου, κείμενο Γ.Α. Χριστοδούλου, σκηνοθεσία Γιώτας Κουνδουράκη.

Εμφανίζονται για πρώτη φορά στο Ηράκλειο διάσημοι καλλιτέχνες, όπως ο Γιούρι Μπασμέτ, ο βιρτουόζος του βιολιού Ρόμπι Λάκατος, ο πιανίστας Κατσαρής Κυπριανός κ.ά. Επίσης θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στους μεγάλους Ελληνες δημιουργούς Χ. Λεοντή, Ελ. Καραΐνδρου και Λ. Νικολακοπούλου».

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

• Κύριε Μιχαηλίδη, αναλαμβάνετε ένα δύσκολο εγχείρημα, με υψηλές προσδοκίες, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση…

Η Κρήτη έχει μια πρωτοφανή πολιτιστική υποδομή που δεν την είχε ποτέ, όχι μόνο σε μουσική, θέατρο, χορό, εικαστικά, κινηματογράφο κ.λπ. Διαθέτει βεβαίως ένα εξαιρετικό πνευματικό δυναμικό και νέους ανθρώπους με όνειρα. Αντιδιαστέλλω τον εαυτό μου που έφυγα δεκαοχτώ χρονών από το Ηράκλειο, τι είχα τότε εγώ και τι έχει τώρα ένας νέος στο Ηράκλειο και στην Κρήτη γενικότερα. Θεωρώ ότι στο έργο αυτό, που υπήρξε κάποιες φορές αντικείμενο αντεγκλήσεων με θέματα που αφορούσαν την κατασκευή του, αδικήθηκε πολλές φορές η ουσία από τη διαδικασία. Το ήθελε όλη η Κρήτη.

Zuper Service

Προσωπικά πιστεύω πως όσοι ασχολήθηκαν συνεισέφεραν, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Προσωπικά ασχολήθηκα εθελοντικά ως άτυπος σύμβουλος από το 2002 και με πιο επίσημο τρόπο από το 2007, όταν ήμουν μέλος μιας επιτροπής προσωπικοτήτων που σύστησε η τότε Δημοτική Αρχή του κ. Κουράκη για τον φορέα και τη λειτουργία του.

Η συνεργασία μου εντάθηκε από το 2014 και στα τελευταία χρόνια συνεργάστηκα στενά με τη δημοτική αρχή του κ. Λαμπρινού, προκειμένου το έργο να ανταποκρίνεται σε ύψιστες καλλιτεχνικές και τεχνικές προδιαγραφές. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός μού πρότεινε να αναλάβω να φέρω εις πέρας μια πολύ οραματική αποστολή.

• Σε ποια προοπτική;

Να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο Πολιτιστικό Κέντρο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν η πατρίδα μας η Κρήτη, η ιστορία της, ο πολιτισμός της και η θέση της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά δεν υπάρχουν παθογένειες και είμαι αισιόδοξος γιατί διαπιστώνω ότι υπάρχει όχι μόνο το ενδιαφέρον και η αγάπη για το έργο, αλλά και η βούληση να ξεπεραστούν με συστηματικό τρόπο όλα τα εμπόδια.

Το πρώτο και μεγαλύτερο να συνειδητοποιηθεί ότι αναφερόμαστε σε ένα έργο του οποίου η εμβέλεια έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει ακόμα και τα σύνορα της πατρίδας μας, ενώ η υπεραξία του αυξάνεται εντυπωσιακά διότι δεν συσχετίζεται μόνο με τις καλές τέχνες αλλά με τον πολιτισμό, την ευρύτερη ανάπτυξη και τον τουρισμό.

• Ποιοι είναι οι στρατηγικοί άξονες που έχετε θέσει για τον πολιτισμό;

Η παραγωγή πρωτογενούς προϊόντος πολιτισμού, η υποστήριξη των νέων καλλιτεχνών, η στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, η διάδραση μεταξύ των τεχνών, η προσφορά στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στους εντόπιους δημιουργούς, η συνεργασία με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας, του εξωτερικού και ιδιαίτερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου και η συσχέτιση μέσω των συνεδρίων και άλλων δράσεων με τον τουρισμό.

Ολα αυτά μέσω συμμετοχικών διαδικασιών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ευαισθητοποίησης χορηγών. Είχα ήδη τη χαρά στο κάλεσμα που έγινε στους καλλιτέχνες να ακούσω προτάσεις, προβληματισμούς και προσδοκίες και θεωρώ ύψιστη την ευθύνη μου.

• Πώς θα γίνει η υλοποίηση των σχεδίων σας και σε ποια κατεύθυνση;

Εχουμε ήδη επεξεργαστεί από το 2016 ένα στρατηγικό-επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο περιγράφει με τρόπο αναλυτικό τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου και μόλις πρόσφατα εισηγήθηκα και έχει εγκριθεί σχέδιο εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, ο οποίος αντιμετωπίζει αναλυτικά όλα τα θέματα που αφορούν την οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία.

• Πρώτος στρατηγικός άξονας η μουσική. Τι θα κάνετε σε αυτόν τον τομέα;

Πρέπει να υπάρξει ένα επαγγελματικό καλλιτεχνικό σχήμα το οποίο, επιτρέψτε μου τον ορισμό, θα μπορούσε να είναι ένα πολυχρηστικό εργαλείο για το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Κέντρου. Για παράδειγμα οι εκδηλώσεις για τη μουσική δεν θα αναφέρονται μόνο στην κλασική μουσική και στη λόγια μουσική παράδοση, αλλά και σε άλλα είδη όπως η αρχαία ελληνική μουσική, η βυζαντινή, η παραδοσιακή και φυσικά τα σύγχρονα είδη μουσικής.

Ενας καλλιτεχνικός προγραμματισμός είναι επιτυχημένος όταν ο φιλότεχνος πολίτης θα μπορεί να συνδυάζει εκδηλώσεις με όσα ώς τώρα γνωρίζει και όσα ώς τώρα του αρέσουν, αλλά και με το να του κεντρίζουν το ενδιαφέρον άλλες προτάσεις, πολλές φορές εντελώς πρωτόγνωρες γι’ αυτόν. Στην τέχνη δεν υπάρχουν στεγανά, η συνεργασία και η διάδραση δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα αλλά το εργαλείο.

Διαπιστώνω μεγάλη δραστηριότητα στον χώρο του θεάτρου και του χορού στην Κρήτη και είναι αυτονόητο ότι αυτές οι δύο κατευθύνσεις δικαιούνται ένα μεγάλο ποσοστό στον προγραμματισμό μας. Αλλά διαπιστώνω αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες ως προς τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, τις επιστήμες γενικότερα, τομείς που η Κρήτη έχει ήδη μεγάλη δύναμη με τα εξαιρετικά της Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα. Αρα δεν αναφερόμαστε σε ένα πολυχώρο απλής φιλοξενίας εκδηλώσεων τρίτων, αλλά σε έναν φορέα με ορμή προς τα εμπρός που θα τιμάει το σπουδαίο παρελθόν του και το ελπιδοφόρο παρόν του.

Πρόγραμμα Δεκεμβρίου

Θεοδώρα Μπάκα, Σωκράτης Σινόπουλος

  • ▪ 17, 18 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού, η Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης.
  • ▪ 19 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ., Χορός Ψαλτών. «Μεγαλυνάρια, αντίφωνα, ύμνοι της εορταστικής κατανυκτικής περιόδου των Χριστουγέννων». Παρουσιάζουν «Οι Κρήτες Μαΐστορες».
  • ▪ 19 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα συναυλιών στις 9 μ.μ., Εvenos Enseble και Σωκράτης Σινόπουλος.
  • ▪ 20 Δεκεμβρίου, αίθουσα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού στις 9 μ.μ., Κύκλος Συμφωνική Μουσική: τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ηρακλείου διευθύνει ο Λεωνίδας Τζωρτζάκης.
  • ▪ 21 Δεκεμβρίου, αίθουσα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού στις 8 μ.μ. Κύκλος Λυρικό και Μουσικό Θέατρο: «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι, μαγνητοσκοπημένη προβολή από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.
  • ▪ 21 Δεκεμβρίου, αίθουσα συναυλιών στις 9 μ.μ., Κύκλος Μουσική Δωματίου με τους Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο), Γιώργο Καρτελιά (βιολί), Χριστόφορο Μιρόσνικωβ (βιολοντσέλο).
  • ▪ 22 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ. στην αίθουσα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού, κύκλος Συμφωνική και Χορωδιακή μουσική: χριστουγεννιάτικη συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου. Συμπράττουν η Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (διεύθυνση Λένα Χατζηγεωργίου) και η Φωνωδία (διεύθυνση Ιωάννης Ιδομενέως). Σολίστ η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα, μουσική διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης.
  • ▪ 23 Δεκεμβρίου, αίθουσα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού στις 9 μ.μ., κύκλος Musical. «Love me do!» με την Εφηβική Χορωδία του Δήμου Χανίων. Λιμπρέτο, Πολυχρόνης Κουτσάκης και Γιώργος Καλούτσης. Σκηνοθεσία, Μαρία Παΐζη. Διεύθυνση χορωδίας, Γιώργος Καλούτσης.
  • ▪ 28 Δεκεμβρίου, αίθουσα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού στις 5 μ.μ. και στις 9 μ.μ., κύκλος Σύγχρονη Δημιουργία: «Εδώ Λιλιπούπολη…». Τραγουδούν Σαβίνα Γιαννάτου, Δώρος Δημοσθένους, Ιωάννης Ιδομενέως, συμμετέχει 7μελής ορχήστρα και η Φωνωδία. Καλλιτεχνική επιμέλεια Θωμάς Κοντογιώργης, συμπαραγωγή με τον Δήμο Ηρακλείου.

Πορεία και ταυτότητα

Ενα μεγάλο οραματικό έργο υψηλής ποιότητας που ξεκίνησε τη Μεταπολίτευση περνώντας μέσα από μυλόπετρες δυσκολιών, ολοκληρώθηκε και αποτελεί την πολιτισμική ναυαρχίδα της Κρήτης, για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μεσόγειο.

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ), μια πολύπλοκη κατασκευή αποτελούμενη από έξι κτίρια, σε μια ιστορική τοποθεσία κάτω από τον λόφο Μαρτινέγκο των ενετικών τειχών όπου βρίσκεται ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη. Λίγο πιο πέρα, στον Λάκκο, αναπτύχθηκε το περίφημο κρητικό ρεμπέτικο.

Η συνολική έκταση του εν λόγω συγκροτήματος ανέρχεται στα 28.487 τ.μ. ως μικτή επιφάνεια, ενώ η χτισμένη έκταση φτάνει τα 5.670 τ.μ. Στα έξι κτίρια του ΠΣΚΗ λειτουργούν πλέον εξαιρετικοί καλλιτεχνικοί χώροι υψηλών προδιαγραφών για να καλύψουν παραστάσεις και συναυλίες ή εκδηλώσεις λόγου και εικαστικών τεχνών διεθνούς επιπέδου.

● Αίθουσα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού (ΑΑΜΚ). Είναι η κεντρική αίθουσα 740 θέσεων με άρτιο τεχνικό εξοπλισμό και την κατάλληλη σκηνή χωρικά για να φιλοξενήσει παραστάσεις όπερας, μουσικού θεάτρου, συναυλίες συμφωνικής μουσικής, θεατρικές παραγωγές, μπαλέτο και σύγχρονο χορό, συνέδρια, κινηματογραφικές προβολές.

● Πειραματική Σκηνή (Π.Σ.). Χώρος 180 θέσεων με σκηνή, ο οποίος μπορεί να καλύψει πλήρως κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες μουσικής δωματίου, ρεσιτάλ, θεατρικά έργα, ομιλίες κ.λπ.

● Αίθουσα Συναυλιών (Α.Σ.). Διαθέτει 215 καθίσματα θεατών και έχει σχεδιαστεί για να παρουσιάζονται έργα μουσικής δωματίου, μικρά οργανικά και φωνητικά σύνολα, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, θεατρικές παραστάσεις και προβολές μικρών σχημάτων.

● Αίθουσα Σεμιναρίων. Διαθέτει 180 θέσεις με σημαντικό εξοπλισμό για να καλύπτει την πραγματοποίηση συνεδρίων, εκθέσεων, εκπαιδευτικών εργαστηρίων κ.λπ., ενώ υπάρχει η δυνατότητα να χωρίζεται σε δύο ίσα τμήματα.

● Μικρό Θέατρο (Μ.Θ.), αίθουσα με 105 θέσεις. Μπορεί να φιλοξενεί κινηματογραφικές προβολές, συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικούς κύκλους, ομιλίες και performances.

● Αίθουσα Εκθέσεων (Α.Ε.). Εχει έκταση τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων με θέσεις για 250 έως 280 θεατές.

Υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί υποστηρικτικοί χώροι, όπως εστιατόριο, τα γραφεία της διοίκησης και του καλλιτεχνικού τομέα, χώροι φύλαξης των μουσικών οργάνων, αίθουσες δοκιμών, αίθουσες υποδοχής προσκεκλημένων, κοινού και καλλιτεχνών, καταστήματα κ.ά.

Ο φορέας που διαχειρίζεται το όλο εγχείρημα είναι η Πολυμετοχική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτισμού, Τουρισμού, Ανάπτυξης Ηρακλείου (ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.).


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button