ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποκαλύφθηκε Ρωμαϊκό ταφικό μνημείο στις παρυφές του Βενιζελείου νοσοκομείουΕνα ρωμαϊκό ταφικό μνημείο το οποίο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανέγερσης των Νέων Πτερύγων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο και το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (μόλις ένα χιλιόμετρο) από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού-αποσπάστηκε αυτούσιο την Τρίτη (7.5) μετά από ενάμιση μήνα προετοιμασιών.

Για την ολόσωμη απόσπασή του απαιτήθηκαν πέντε μέρες ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση του ΚΑΣ προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νοσοκομείου.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το ταφικό μνημείο το οποίο χρησιμοποιούνταν ως οστεοφυλάκιο την Ρωμαϊκή εποχή ζυγίζει 70 τόννους και έχει διαστάσει 5.00×3.50μ. αποκαλύφθηκε εντός αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο ταυτόχρονα ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες ανέγερσης των κτηρίων του νοσοκομείου.

Ο διαθέσιμος χώρος ήταν περιορισμένος, ενώ η πρόσβαση βαρέων ανυψωτικών μηχανημάτων ήταν απαγορευτική, εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων. Λόγω των παραπάνω περιορισμών, η απόσπαση και μεταφορά του Μνημείου αποτελούσε μια εξαιρετικά πολύπλοκη και τεχνικά εξειδικευμένη διαδικασία.

swell adv 2021

Στηριζόμενο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο νάρθηκα από μεταλλικές δοκούς και οπλισμένο σκυρόδεμα, ανυψώθηκε με τηλεσκοπικές υδραυλικές διατάξεις αρχικά σε ύψος 1.80μ. Αμέσως μετά κύλησε πάνω σε σιδηροτροχιές για απόσταση 10.00μ. Στη συνεχεία ανυψώθηκε ξανά σε ύψος 1.50m και ολίσθησε για περίπου 18.00μ έως την τελική θέση ανάδειξης.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Όλες οι παραπάνω εργασίες εκτελέσθηκαν με επιτυχία από το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας SLM services, υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η τεχνική εταιρεία SLM services η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία σε παρόμοιες μεταφορές ανέλαβε εκτός από την εκτέλεση και την μελέτη απόσπασης του μνημείου μετά από σχετικό διαγωνισμό

Το Ταφικό Μνημείο θα προστατευτεί και θα αναδειχθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, θα είναι προσβάσιμο και ορατό στο κοινό, ενώ ταυτόχρονα να επιτραπεί η ολοκλήρωση του σημαντικού έργου για την Κρητική κοινωνία αυτό της επέκτασης Βενιζέλειου Νοσοκομείου.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button