ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χανιά: Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Απτέρας

Σε ιστορικό πόλο έλξης έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια η αρχαία Απτέρα στα Χανιά, αφού αυξάνεται κατακόρυφα το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τον αρχαιολογικό χώρο. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2019 ξεπέρασε τους 60.000 επισκέπτες ο χώρος όταν τρία χρόνια πριν ήταν στις 18.000.

Στη θετική αυτή εξέλιξη σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι παρεμβάσεις που γίνονται με χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Κρήτης που ξεπερνούν τα 3 εκ. ευρώ.

caffeine adv2020b

Τον χώρο επισκέφτηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Αντώνη Παπαδεράκη, την περιφερειακή σύμβουλο Σοφία Μαλανδράκη, τον ειδικό σύμβουλό του Δημήτρη Μιχελογιάννη και την Μαρία Κασωτάκη προϊσταμένη  της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Κρήτης. Στον αρχαιολογικό χώρο ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου και την υπεύθυνη για τον χώρο αρχαιολόγο, Κατερίνα Τζανακάκη και ενημερώθηκε για το σύνολο των παρεμβάσεων και έργων ανάδειξης των τελευταίων ετών που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης (ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3 εκ. ευρώ. Τόσο τα έργα, όσο και οι δράσεις προβολής έχουν συμβάλλει στην μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας της Απτέρας και στη δημιουργία ενός πολύ σημαντικού πυλώνα για τον πολιτιστικό τουρισμό στην Κρήτη.

Αυτήν την περίοδο, υλοποιείται το έργο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου μέσα από τη δημιουργία διαδρομών διασύνδεσης των μνημείων και γενικότερων παρεμβάσεων εξωραϊσμού, που καθιστούν την ανασκαμμένη αρχαία πόλη ακόμα πιο προσβάσιμη και ελκυστική για τον επισκέπτη. Επίσης, είναι σε εξέλιξη το έργο για τις ψηφιακές δράσεις προβολής της Απτέρας με σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής, στο πλαίσιο της πολιτικής της Περιφέρειας για την Έξυπνη Εξειδίκευση στον Τουρισμό-Πολιτισμό, το οποίο περιλαμβάνει σειρά ψηφιακών και διαδραστικών εφαρμογών αλλά και τη δημιουργία κατάλληλου χώρου προβολής τους εντός της Απτέρας. Και τα δύο αυτά έργα συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

neratzoulis neo

Ταυτόχρονα, σχεδιάζονται ήδη οι επόμενες αρχαιολογικές δράσεις προστασίας και ανάδειξης της Απτέρας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, όπως είναι η συνέχιση των συστηματικών ανασκαφών, η κατασκευή νέου φυλακίου, η λειτουργική ενοποίηση και απόδοση στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου ευρύτερων τμημάτων της αρχαίας πόλης αλλά και η διασύνδεση της Απτέρας μέσα από διαδρομή περιήγησης (και επί μέρους παρεμβάσεις όπου χρειάζονται) με το  πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα της ενδοχώρας της ευρύτερης περιοχής (μινωικός θολωτός τάφος Στύλου, βυζαντινές εκκλησίες, ποταμός Κοιλιάρης, παλαιοντολογικό απολίθωμα Στύλου).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι και φέτος, το τριήμερο 24, 25, 26 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας πραγματοποιείται μία ιδιαίτερη εκδήλωση, που περιλαμβάνει τον θεατρικό φωτισμό διαφορετικών μνημείων της αρχαίας πόλης και την περιήγηση των επισκεπτών στον χώρο μέσα από τις διαδρομές που υλοποιούνται στο πλαίσιο του τωρινού έργου ανάδειξης. Πρόκειται για μία δράση που αναδεικνύει τη φυσική σκηνογραφία και τη θεατρικότητα τόσο των ερειπίων όσο και των ήδη αποκατεστημένων μνημείων της αρχαίας πόλης.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button