ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγιος Νικόλαος | Υβριδική έκθεση της επανάστασης του 1821Παραμένει ανοιχτή για τον κόσμο του Αγίου Νικολάου, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του, η υπαίθρια Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Η Έκθεση είναι επισκέψιμη στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, μπροστά στο Μνημείο της Αρπαγής της Ευρώπης, ως και τις 30 Αυγούστου, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, ελεύθερα (χωρίς εισιτήριο, όπως και στις προηγούμενες εγκαταστάσεις της στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο).

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η εγκατάσταση των 14 ανοικτών ξύλινων κατασκευών –που διαθέτουν σκίαστρα για την επίσκεψη κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας και αυτόνομο σύστημα φωτισμού με ηλιακή ενέργεια για τις νυχτερινές περιηγήσεις– έγινε με τη συνεργασία της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Η επίσκεψη της Έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης είναι ελεύθερη, κάθε μέρα, όλες τις ώρες, χωρίς εισιτήριο.

swell adv 2021

agios

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ως προς το περιεχόμενο, είναι οργανωμένη σε θεματικές ενότητες, με αφετηρία τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων –Αμερικανική Ανεξαρτησία και Γαλλική Επανάσταση, και στόχο την ανάδειξη της συμμετοχής της Κρήτης στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τον συνακόλουθο αντίκτυπό της. Ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πρόσθετη πληροφορία με τη βοήθεια ψηφιακής εφαρμογής για «έξυπνες» συσκευές, η οποία ενεργοποιείται με QR codes.

Το υλικό της Έκθεσης αντλήθηκε κυρίως από τις Συλλογές και τα Αρχεία της ΕΚΙΜ /ΙΜΚ και το επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό δράσης της Επιτροπής την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., πραγματοποιείται από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού.

agios 2

Παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν την Έκθεση, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, οι απεικονίσεις Προσώπων της Επανάστασης στον δημόσιο χώρο (Ηράκλειο) και η δίγλωσση ιστορική ιστοσελίδα www.crete1821.gr στον κυβερνοχώρο. Περισσότερες παράλληλες δράσεις, συνεδριακές και εκπαιδευτικές, ακολουθούν το φθινόπωρο στο Ηράκλειο, όπου επιστρέφει η υπαίθρια Έκθεση: η επιστημονική συνάντηση «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το διαδίκτυο, ξεναγήσεις για όλους και εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΚ στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο.


Σχετικά άρθρα

Back to top button